Aroma in Vaassen is uitgeroepen tot een van de beste Italiaanse restaurants ter wereld

Je verzint het niet, maar een van de beste Italiaanse restaurants ter wereld bevindt zich in het Nederlandse Vaassen. Niet dat Vaassen onbekend is in de culinaire wereld – in hetzelfde pand huisde eerder een driesterrenrestaurant -, maar het zou niet mijn eerste gok zijn als ik zou mogen gokken zonder achtergrondinformatie. Die heb ik gelukkig wel, want dat restaurant Aroma nu een machtig 43e plekje in de 50 Top Italy Best Italian Restaurants in the World heeft gekregen, verbaast me niets. Ik weet in ieder geval waar ik nóg liever naartoe wil nu. En ook een ander Nederlands restaurant staat wederom in het lijstje.

Restaurant Aroma in de prijzen

Eerder dit jaar werd Aroma al uitgeroepen tot Italiaans Restaurant van het Jaar door Italië Magazine en belandde het op de 89ste plaats in de top 100 van Nederlandse restaurants volgens de culinaire gids Lekker 500 2024. Een mooie prestatie voor het restaurant dat pas iets meer dan twee jaar geleden zijn deuren opende. Chef-kok Pasquale Carfora reisde naar Milaan voor de officiële onthulling van deze prestigieuze lijst en sprak terecht de woorden: ‘Mamma mia! Dit is een droomjaar!’

Het verhaal van Aroma begon in september 2021, toen Pasquale Carfora en zijn partner Elisa Leune het stokje overnamen van de voormalige driesterrenchef Jacob Jan Boerma, die er met De Leest zat. Het duo werd volop aangemoedigd door Boerma, die nog regelmatig een professioneel hapje uit de pannen eet en kreeg financiële steun van Elisa’s vader Jan Leune, die nog altijd zelf de beste producten vanuit zijn thuisbasis Italië verscheept naar het restaurant.

Naast Italiaanse producten staat er bij Aroma ook juist lokaals op het menu, zoals producten uit de Veluwe. ‘Mijn missie is om de geliefde Italiaanse keuken op een andere manier te interpreteren,’ zegt Pasquale. ‘Mensen uit het hele land komen ondertussen bij ons eten, en we zijn zeer tevreden over de recensies. Steeds meer mensen begrijpen wat die Italiaanse keuken versie 2.0 inhoudt.’ Zijn trots is zijn trota alla romana; gegrilde forelfilet met pecorino romano, een ode aan zijn jeugd aan de Italiaanse kust van Sabaudia.

50 Top Italy Best Italian Restaurants in the World

Door 50 Top Italy werd het land geprezen voor zijn ‘elegante kamers, attente service en een gastronomische reis door Italiaanse smaken.’ Ook in de top 50, en op een prachtige plek 23: Pianeta Terra, een favoriet in Amsterdam. Het volledige rijtje beste Italiaanse restaurants ter wereld (buiten Italië) zien? Je vindt ‘m hier.