Een pitstop bij Giunti Odeon, een van de mooist gerenoveerde bioscopen van Italië

Als je op stedentrip in Florence bent, is de kans groot dat op een bepaald moment even moet uitrusten van al het lopen. Er is natuurlijk ook zo veel te zien. Als je je dan toevallig in het drukke centrum vlakbij het Palazzo Strozzi bevindt, is er een nieuwe plek waar je even een pauze kunt inlassen. Eigenlijk geen nieuwe plek, aangezien deze al sinds 1922 bestaat. Bioscoop Giunti Odeon is vorige maand na een lange renovatie heropend, en is ook een bezoek waard als je niet naar de film wilt.

Bioscoop Giunti Odeon

Alleen al de voorkant van het gebouw, waar op drie bogen Cinema, Teatro en Odeon geschreven staan, geeft je het gevoel dat je in een ouderwetse Italiaanse film zit. Bij de restauratie is het originele art deco-karakter van deze bioscoop behouden gebleven, of misschien zelfs wat opgepoetst. Ook de binnenkant van het gebouw is prachtig; de wanden zijn lichtgeel en het plafond wordt versierd door een glas-in-lood koepel. Op de begane grond, waar je binnenkomt, is een grote boekwinkel. Je vindt hier zowel Italiaanse als Engelse boeken. De kassa zit zich achter een pittoresk loketje en tussen de boeken door kun je het bioscoopscherm zien. Boven het grote scherm, onder drie eikenhouten vrouwenfiguren staat ‘chi vuol esser lieto sia di domani non c’e certezza’ geschreven. Dat wil zoiets zeggen als: leef een vervuld leven want morgen is geen gegeven.

Koffie op een bioscoopstoel

Alleen boven op de balkons is een zitgedeelte. Overdag worden er voornamelijk zwart-wit films afgespeeld zonder geluid of wordt er live pianomuziek bij gespeeld op de grote vleugel die op het toneel staat. Overigens draait er één film per week, altijd ’s avonds. Dan wordt het bibliotheekgedeelte gesloten en donker gemaakt.

Overdag is er een heel andere sfeer. De gele bioscoopstoelen op de balkons zijn bezet door mensen die koffiedrinken, op hun laptop werken, een boek lezen of gewoon aan het kletsen zijn. Dit alles terwijl je beneden kunt zien hoe mensen langs de rijen boekenkasten struinen. Aan de zijkanten en in de loges heb je ook nog een aantal terrastafels met stoelen. Beneden kun je in de koffiebar koffie halen met iets lekkers erbij, wat je eventueel boven kunt opdrinken. En al zijn Italianen normaal gesproken niet van de meeneemkoffie, hier lijkt men het te gedogen. Het Giunti Odeon is een combinatie van een bibliotheek, café, hangplek, theater en een bioscoop. En overdag altijd open, dus daarom de perfecte uitrustplek tussen alle bezienswaardigheden door.

Beeld: Odeon joints