Deze 4 Italiaanse bestemmingen staan tussen de Best European Destinations 2024

Ieder jaar vraagt European Best Destinations meer dan een miljoen reizigers uit 172 landen naar wat volgens hen dé bestemming is om naartoe te gaan dit jaar. Van citytrips tot terug naar de natuur en alles daar tussenin. Daar komt dan een lijstje uit van twintig bestemmingen en rarara, welk land staat er maar liefst vier keer in? Juist. Nu is de vraag nog wel of je erheen wilt als iedereen er een wil want Italië lijkt al bijna te klein voor z’n wereldfaam, maar goed. De Best European Destinations 2024 zijn gekozen, het volk heeft gesproken en jij kunt daarmee precies doen wat je zelf wilt.

Hier moet je heen in Italië

#8 Florence

Geef ze eens ongelijk. Florence werd als topper bestempeld vanwege kunst en geschiedenis. Als we daarvoor iemand mogen bedanken zijn het bijvoorbeeld de David van Michelangelo, Botticelli’s Venus, de skyline van basilieken, kathedralen en weelderige paleizen en het verhaal van de Renaissance tot aan het avant-gardistische tijdperk in de twintigste eeuw. Daarnaast noemt men Florence ook romantisch en culinair en wordt er aangeraden om niet alleen zonder plan door de straten van het historische centrum te dwalen, maar ook de omliggende natuur te ontdekken en de Toscaanse dorpen met hun wijngaarden, zoals Rufina, Pontassieve en Pelago. Amen.

#12 Siena

Siena wordt genoemd als een van de mooiste middeleeuwse steden in Italië, met een centrum dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en met adembenemende uitzichten vanaf de Torre del Mangia. Kunstliefhebbers moeten het Palazzo Pubblico bezoeken met meesterwerken uit Siena’s gouden eeuw. Daarnaast sturen de stemmers vakantiegangers ook naar Buonconvento, Monticiano, Rapolano Terme en andere plekken net buiten Siena.

#13 Ponza

Een verborgen juweeltje in zee, dat we hier al eerder tipten als best bewaarde geheim van Rome. Ponza is een klein Italiaans eiland van slechts zeven vierkante kilometertjes en was ooit het goed bewaarde geheim van de rijkste Italiaanse families, maar het dringt steeds vaker door in lijstjes – al is het er nog niet overgenomen door hordes toeristen. Het doet denken aan het Saint Tropez uit de jaren zestig en zeventig door de sfeer, kleuren, baaien en stranden. De kustlijn, grotten en natuurlijke zwembaden ontdek je het best per boot en je dag sluit je volgens de stemmers af bij Da Enzo al Frontone.

#17 Sirmione

Sirmione ligt aan het Gardameer in Lombardije. Hoogtepunt is onder meer het deels in het meer verzonken kasteel uit de twaalfde eeuw, maar zijn ook de charmante middeleeuwse straten en stranden zoals Spiaggia Lido delle Bionde. Daarmee is Sirmione een perfecte mix van cultuur en relaxen. Erg leuk vind ik dat Best European Destinations stelt dat je George Clooney weleens tegen zou kunnen komen, al staat zijn villa aan het Comomeer en is dat volgens Europese begrippen nou niet echt om de hoek ofzo.

Best European Destinations 2024

Rest van het lijstje zien? Komt-ie.

 1. Marbella – Spanje
 2. Monaco
 3. Malta
 4. Geneva – Zwitserland
 5. Batumi – Georgia
 6. Riga – Letland
 7. Madeira – Portugal
 8. Florence – Italië
 9. Londen – Verenigd Koninkrijk
 10. Reykjavik – IJsland
 11. Lège-Cap-Ferre – Frankrijk
 12. Siena – Italië
 13. Ponza – Italië
 14. Porto-Vecchio – Corsica, Frankrijk
 15. Champagnestreek – Frankrijk
 16. Faeröer eilanden
 17. Sirmione – Italië
 18. Piran – Slovenië
 19. Newquay – Verenigd Koninkrijk
 20. Thassos – Griekenland