Salute! Ongeschreven regels als je proost in het Italiaans

Proost in het Italiaans is ‘cincin‘ of ‘salute.’ Maar daarmee ben je er nog lang niet. Dat Italianen een goed huwelijk hebben met bijgeloof is inmiddels bekend. Waar dat echt vervelend wordt is bij proosten en drinken met Italianen. Je moet namelijk allerlei handelingen doen om ongeluk af te wenden. Het zijn er nogal wat en ze kosten nogal wat tijd. Bovenal vind ik ze gewoon ontzettend irritant. Helemaal omdat iedereen ze kent en ie-de-reen je erop wijst. Dus mijn strategie is om helemaal niet meer met Italianen te drinken maar je kunt je ook even inlezen in de ongeschreven regels.

5 regels bij de proost in het Italiaans

Aftikken na proosten

Dit is meteen de belangrijkste regel. Als je hebt geproost (maar zoals je straks leest zitten daar ook nog een aantal haken en ogen aan), moet je met de bodem van je glas ergens op aftikken. Als je dit niet doet brengt het ongeluk. Altijd doen. Als je staand aan het borrelen bent doe je het aan de straatstenen, of op iemands hoofd. Het maakt niet uit, zolang je maar aftikt.

Niet klinken met plastic

Met plastic bekers wordt niet geklonken. Wat Italianen dan doen is of heel paniekerig hun glas wegtrekken en ‘no no no no no’ zeggen of proosten met hun hand of vingers ertussen. Als je denkt dat het mis is gegaan met proosten hoef je het niet opnieuw te proberen, zo was het bedoeld.

Niet klinken met non-alcohol

Als je alcohol drinkt moet je even goed kijken wat de rest drinkt. Als iemand geen alcohol drinkt mag je namelijk niet proosten. Ook niet met een hand ertussen. Gewoon helemaal niet. Al helemaal niet met water. Jaren en jaren ongeluk kleeft daaraan vast.

Niet kruisen

Je eigen armen kruisen of met andere armen over tafel kruisen mag niet. Als je met veel mensen aan tafel zit en je wilt met iedereen proosten kan dit best een puzzel zijn. Maar Italianen zitten liever een kwartier langer aan tafel of laten hun eten koud worden dan dat ze ongeluk riskeren.

Oogcontact bij het proosten

Dit is geen bijzondere uitsmijter, maar aankijken tijdens proosten hoort wel. Dat heeft niks met jarenlang slechte seks te maken, maar gewoon met respect. Al moet ik zeggen dat ik niet merk dat daar erg op gelet wordt bij proosten. Gek eigenlijk want respect is waar het in Italië veel om draait. Behalve als er gedronken wordt, dan draait het om het vermijden van ongeluk.