Hier eet je de beste bistecca alla fiorentina volgens Florentijnen

In Toscane wordt veel vlees gegeten. Van salsiccia tot lampredotto (een broodje met orgaanvlees) tot de beroemde Toscaanse kippenleverpaté. Maar wat echt ontzettend Florentijns is, is de bistecca alla fiorentina, de naam zegt het natuurlijk al. Het is een dikke, zeer malse steak, die vaak ‘al sangue’ wordt gegeten, rare dus. Zonder iets van jus, maar optioneel met lekkere Toscaanse olijfolie en grof zout. Waar je de bistecca alla fiorentina het beste kunt eten? Vraag het de Florentijnen.

7x de beste bistecca fiorentina

Regina Bistecca

Dit restaurant zit op een toeristische plek, maar laat je daar niet door afschrikken. De sfeer van dit restaurant is stijlvol, een beetje klassiek zelfs en de bistecca fiorentina is hier echt heel erg goed. Maar ook de andere gerechten zijn ook zeker de moeite waard. Zo staat er bijvoorbeeld gnudi op de kaart die ik zelden ergens lekkerder at.
Regina Bistecca – Via Ricasoli, 14r, Florence

Trattoria Omero

Trattoria Omero zit iets uit het centrum, iets voorbij buitenwijk Arcetri. Dit is ongeveer een halfuurtje lopen vanaf Ponte Vecchio, maar wel heuvelopwaarts. In de winter zit je bij Omera bij de open haard, in de zomer op het terras. Naast dat het terras uitkijkt op een Toscaans heuvellandschap, kun je hier een zeer goede bistecca alla fiorentina eten. Een tip is om er groente in tempura bij te bestellen.
Trattoria Omero – Via del Pian dei Giullari, 47, Florence

I Brindelone

Deze trattoria zit in de wijk Oltrarno, aan de andere kant van de Arno. Het is hier vaak gezellig druk, dus reserveren is aan te raden. Je kunt hier allerlei klassieke Toscaanse gerechten eten, zo ook bistecca. Met halve liter Chianti als je dat wilt.
I Brindelone – Piazza Piattellina, 10, Florence

Ristorante Del Fagioli

Dit kleine restaurant ligt vlakbij het Uffizi en is een begrip in Florence. Het heeft de grillen van de tijd doorstaan en dat is maar goed ook. Dit restaurant geeft je het gevoel alsof in een ouderwets klaslokaaltje zit. Overal om je heen zie je dat men hier de bistecca alla fiorentina bestelt.
Ristorante Del Fagioli – Corso dei Tintori, 47-red, Florence

Antico Ristoro di’ Cambi

Ook dit is een restaurant dat geliefd is door haar bistecca. Het interieur zou ik cliché Italiaans noemen. Stenen bogen, muurschilderingen, hangende hammen, Chianti-flessen overal, je kent het wel.
Antico Ristoro di’ Cambi – Via Sant’Onofrio, 1R, Florence

Trattoria 13 Gobbi

Dit is de favoriet van mijn Florentijnse buurmeisje, en ze weet waar ze over praat. Bij Trattoria 13 Gobbi is het altijd gezellig, het interieur is er een van een rommelig kantoor. Ook is er een schattige binnentuin. Naast extreem malse bistecca alla fiorentina kun je hier ook ‘gewoon’ pasta eten. Reserveren is hier handig.
Trattoria 13 Gobbi –  Via del Porcellana, 9R, Florence

Buca Lapi

Dit is een absolute klassieker als het gaat om het eten van bistecca alla fiorentina. Dat gebeurt hier namelijk al sinds 1880. Het interieur is geinig, je eet er onder een halfrond plafond vol vergeelde posters. Hier eten komt wel met wat haken en ogen. Probeer allereerst te reserveren, het is hier altijd druk. Daarnaast krijg je het vlees eerst gepresenteerd, handig is het om direct te vragen wat de prijs is, het kan namelijk best oplopen. Als je akkoord bent bakken ze hem voor je, maar altijd ‘al sangue.’
Buca Lapi – Via del Trebbio, 1r, Florence