8x Italiaans paasbrood dat een plek verdient op de brunchtafel

Hé zoetekauw! Sla jij niet aan op een toptiramisu van de Lidl als toet en komen de paaseieren je ook wel je neus uit? Of zoek je gewoon net even wat anders voor bij de brunch? In Italië bakken ze wat af voor de paasdagen, en zoals altijd in Italië heeft elke regio z’n eigen specialiteit voor op de paastafel. Van Italiaans paasbrood tot paastaart en donuts voor in de paastak: komen ze.

Paasbrood en paastaart op z’n Italiaans

1. Colomba di Pasqua – Lombardije

Een paasbrood dat verdacht veel lijkt op de kerstklassieker panettone en ook gelijk een van de meest bekende baksels uit Italië – Artusi legde de receptuur al in 1891 vast in z’n culinaire bijbel. Hij wijkt alleen net even af van het kerstbrood qua vorm en versiering. Colomba wordt gebakken in de vorm van een vredesduif (colomba in het Italiaans) en afgemaakt met een laag amandelen en suikerkristallen.

2. Pastiera Napoletana – Campania

Iets toegankelijker voor de thuisbakker is de Napolitaanse paastaart. Hij wordt al eeuwen bereid met frisse lente-ingrediënten als gekookte tarwe, eieren, ricotta en oranjebloesemwater.

3. La pinza pasquale triestina – Friuli-Venezia Giulia

In Friuli, rondom de stad Trieste, maken ze een briocheachtig paasbrood dat vaak bereid wordt met rum. Het is maar iets zoet, waardoor het gegeten wordt met jam, maar ook met hartig beleg als kaas en vlees.

4. Salame del papa – Piemonte

Klinkt als worst, ziet er ook zo uit, maar is het absoluut niet. Salame del papa is een soort arretjescake in salamivorm. Oorspronkelijk heette het gerecht Salame di Cioccolato, maar het verhaal gaat dat de paus het zo lekker vond dat het omgedoopt werd tot salami van de paus.

5. La pasimata – Toscane

In Toscane maken ze twee varianten van dit zoete paasbrood. De versie uit Lucca wordt afgemaakt met anijszaad en onderverdeeld in stukken waardoor het breken en delen à la het Laatste Avondmaal een makkie wordt. Het wordt gebakken vóór Pasen en gezegend tijdens de mis. De versie uit Garfagnana lijkt met een bijrolletje voor rozijnen wat meer op panettone.

6. Pastatelle – Puglia

Een soort zoete panzerotti (en dat zijn weer een soort mini-calzone) uit de buurt van Bari. Pastatelle zijn halve maantjes van kruimeldeeg gevuld met jam van druiven of kersen en walnoten.

7. ‘Ncinetti – Calabria

In Calabrië zit men massaal aan de donuts met Pasen. Het glazuur wordt gemaakt met anijs en het gat in de koekjes heeft een hoger doel; daardoor passen ze als decoratie precies rondom paastakken.

8. Cassata – Sicilië

Zoals een hoop in Sicilië stamt de cassata af van de Arabieren die er eeuwen geleden heersten. Het zijn de felgekleurde gebakjes die je bij elke pasticceria tegenkomt in de vitrine, maar tijdens Pasen wordt-ie in vol ornaat als taart gemaakt. Het gebak wordt gemaakt met citrusvruchten, amandel en ricotta en vervolgens weelderig versierd met marsepein en gekonfijt fruit.