Dit zijn zonder twijfel de beste pizzeria’s in Florence

Ik deelde eerder mijn supergeheime truc om de beste pizzeria van de stad te vinden. Die truc verzon ik toen ik in Florence zat met een kater, ontzettende weerzin had om te koken en ontzettende zin had in vettigheid, maar met nog genoeg eigenwaarde om mezelf als tijdelijke Italiaan niet te verloochenen door slappe friet of pizza te bestellen die qua smaak net zo goed uit de frituur had kunnen komen. Ik stelde de weken erop een grootschalig onderzoek in naar de beste pizzeria’s van Florence, en dít is de uitslag.

Pizzeria’s met de beste pizza van Florence

Pizzagnolo

Wees gewaarschuwd: ik heb een grote voorliefde voor Napolitaanse pizza’s. Pizzagnolo is dus niet de enige pizzeria in dit lijstje die de pizza met dikke, luchtige rand bereidt. Het deeg wordt gemaakt van lokale granen en kan ook volkoren of glutenvrij. Laat je niet afschrikken door het feit dat er ook burgers worden geserveerd, dat is hier nul indicatie van vakmanschap, richt je op de 13 soorten pizza. Pizzagnolo bevindt zich vlakbij Piazza Santa Croce, dus lag er na mijn online bestelling een warme, perfecte pizza margherita voor mijn neus. Want al is het terrasje er best lief, de zaak zelf is niet per se héél gezellig en bestellen voor elders kan dus net zo goed. Ik heb er voor de vorm gelijk twee besteld, dus kan je zelfs vertellen dat ‘ie ook koud nog heel goed te doen is. En ik deed er een mozzarella in carrozza bij, een soort gefrituurde tosti die meer weg heeft van een hemelse kaassoufflé van mozzarella.
Pizzagnolo – Via dell’Agnolo 107R, Florence

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pizzagnolo Firenze (@pizzagnolo)

Il Vecchio e il Mare

Hier zit je dan weer wel ontzettend leuk. Verstopt in een steegje vanaf winkelstraat Via Gioberti (op loopafstand van het centrum) vind je de charmante binnentuin van ‘De oude man en de zee’. Ook binnen is het leuk, maar daar zit niemand. Ervaring, passie en grondig huiswerk beloonden pizzaiolo Mario Cipriano met verschillende pizza-prijzen. Er staan meer dan twintig stuks op de kaart, waaronder een aantal specials van de maestro die je nergens anders eet.
Il Vecchio e il Mare – Via Vincenzo Gioberti 61N, Florence

Giovanni Santarpia

Ik ga eerlijk zijn: ik ben hier niet geweest, maar dat is puur te wijten aan het feit dat ie een uur lopen (en dus ook een uur terug) vanaf mijn huis lag en ik geen rijbewijs heb en ik nu pas ontdek dat er wel een bus naartoe gaat. Giovanni Santarpia staat in kapitalen bovenaan mijn pizzaproeflijst. Die afstand kan hij maken, want in de tijd dat hij nog in het centrum zat heeft de Napolitaanse pizzabakker grote naam gemaakt. Klassiekers en eigentijdse pizza’s sieren de kaart, en ik heb gelijk een nieuwtje: de pizzeria is deze zomer te gast in het Four Seasons Hotel dus óók verkrijgbaar in het stadshart.
Giovanni Santarpia – Via Senese 155r, Florence

Don Fefé

Vraag me niet hoe Don Fefé er in het echt uitziet, maar mijn Pizza la Parmigiana kwam als een droom aan de deur bezorgd. Geen uitgedroogde plakken aubergine zoals je ze vaak ziet op een pizza, maar zacht gegaarde blokjes bovenop de San Marzano-saus, omringd door fior di latte mozzarella en wat Grana Padano. Ook hier kun je kiezen tussen verschillende bodems, maar van mij mag je gewoon lekker normaal doen, want dat werkt. Wederom een Napolitaan; bij Don Fefé komen Toscane en Campania samen.
Don Fefé – Lungarno Cristoforo Colombo 8r, Florence

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DON FEFÈ (@don_fefe_firenze)

I’Pizzacchiere

Op I’Pizzacchiere ben ik een beetje boos, want ze annuleerden mijn bestelling telkens toen ik honger had. Desalniettemin een prijswinnend toppertje als ze wel pizza voor je willen bakken, misschien dat het helpt als je ze ter plekke met een bestelling confronteert. Als er plaats is, want het is maar een iniminipizzabakkertje dat je vindt bij de poort van San Niccolò. Vanaf daar kun je dan weer wel lekker uitwaaien naar Piazzale Michelangelo, voor pizza met ’n uitzicht. Over de pizza’s: Napolitaans deeg, dus luchtig, knapperig, lekker langzaam gemaakt. De keuze uit 45 (!) soorten laat ik aan jou.
I’Pizzacchiere – Via S. Miniato 2, Florence

Giotto

Een gedicht van smaken en kleuren, zoals ze ‘m zelf bij Giotto omschrijven. Napolitaans (ik zei het toch) en ook deze heeft een plekje in nationale pizzaranglijsten. Die info had ik hier wel even bij nodig na het zien van het menu, want tussen de twaalf pizza’s zitten er een aantal waar ik ontzettende kriebels van kreeg op een onplezierige manier. Aan de pizza alla bistecca of carbonara zal ik me nooit wagen, maar ik ben dan ook vegetariër dus dat hoeft ook niet. De rest is in ieder geval pico bello in orde.
Giotto – Via Panzani 57 & Via Francesco Veracini 22D, Florence

Meer tips in Florence