Neem deze bloemen nóóit mee naar een verjaardag in Italië

Al die ongeschreven regels in Italië, je zou er bijna kriegel van worden. Want naast het feit dat Italianen zich aan strakke kledingregels houden, verschillende keukencombinaties afschrijven voor ze ooit geproefd te hebben en je nooit met nat haar naar buiten mag, blijkt het ook nog eens zo te zijn dat er een soort codetaal bestaat voor een bosje bloemen. Er is namelijk een bepaald soort bloem waarmee je echt niet moet aankomen bij een verjaardag: de chrysant.

Waarom je daar eigenlijk niet met deze suffe bloemen (want laten we eerlijk zijn, chrysanten stralen sufheid uit) mag aankomen bij een verjaardag zul je je vast afvragen. Nou, dat zit namelijk zo: deze bloem wordt in Italië uitsluitend gebruikt voor wanneer er iemand overleden is. Het zijn bloemen die je meeneemt op de dag dat iemand het zware nieuws gehoord heeft, naar een begrafenis of wanneer je een bosje bij een graf wilt neerleggen. Deze bloem mag dus worden ingezet voor alles wat met de dood te maken heeft.

Dit zou ooit ontstaan zijn door de mythe van een jongen waarvan de vader overleden en de moeder ernstig ziek was, die werd bezocht door een engel. Deze engel gaf aan dat de jongen één nacht had om een bloem met veel bloemblaadjes te zoeken. De bloemblaadjes zouden het aantal verlengende levensjaren van zijn moeder worden. Het was herfst dus er waren weinig bloemen te vinden. De jongen vond een chrysant waardoor zijn moeder daarna, door de grote hoeveelheid bloemblaadjes, bijna van een soort onsterfelijkheid genoot. Sindsdien staat de chrysant symbool voor doorleven in het hiernamaals en een soort onsterfelijkheid.

Niet alleen in Italië, maar ook onder andere in Spanje, Frankrijk, Polen en Hongarije staan chrysanten bekend als bloemen die met de dood worden geassocieerd. De Italiaanse componist Puccini componeerde zelfs een begrafenisnummer genaamd: Crisantemi, oftewel chrysanten, de suffe bloemen die je nooit mee moet nemen naar een verjaardag.