Pizza eetiquette

Dat er pasta etiquette bestaat, weten we inmiddels. Je eet spaghetti bijvoorbeeld uitsluitend met een vork en gebruikt een stukje brood als ‘scarpetta’ om de laatste saus van je bord niet te verspillen. Maar pizza etiquette bestaat ook. En dan hebben we het maar even niet over wat er wel of niet op pizza mag, dat is een gebed zonder eind.

Etiquette bij pizza eten

Bier, water, of frisdrank

Allereerst wordt er door Italianen bij pizza doorgaans geen wijn gedronken in Italië. Dat mag uiteraard best, maar van oorsprong is het bier of cola. Dit omdat pizza een stuk meer Amerikaanse invloeden heeft dan de Italianen willen toegeven. En omdat cola en bier veel in Amerika gedronken werd, wilden Italianen dat graag ook. Dus koppelden ze het aan hun geliefde pizza. Kijk maar eens om je heen als je in een pizzeria zit: Italianen drinken bier, water of frisdrank.

Weinig poespas

Plekken waar je pizza eet zijn extreem simpel, wat dat betreft valt pizza in Italië bijna onder een soort streetfood-inrichting-richtlijn. Dus kleine witte geribbelde plastic bekertjes, donkergeel papier op tafel en TL verlichting zijn doorgaans een goed teken. Fancy kleding is dan ook onnodig, dan val je uit de toon bij de basic omgeving.

Geen kleine stukjes

Uiteraard mag je pizza in punten snijden, dat spreekt voor zich, maar pizza is gemaksvoedsel. Dus geen moeilijk gedoe met kleine stukjes of netjes eten. Je eet het gewoon met je handen. Er bestaat een theorie dat je wanneer je in zakelijk gezelschap bent je pizza wél met mes en vork eet, maar ik vroeg het een paar Italianen en dat bleek slechts een fabel te zijn.

Vouwen

Als je een punt pakt, vouw die dan dubbel zodat het nog makkelijker eet. Zo voorkom je dat de toppings van je pizza af vallen en eet je ze allemaal tegelijk. Eind goed, al goed.

Geen korst laten liggen

Voor Italianen is het deeg bijna belangrijker dan de belegde binnenkant. Dus de binnenkant opeten en de korst laten liggen? Ben je mal?