Brioche con gelato: zo heb je ijs nog nooit geprobeerd (en dat is zonde)
Als je aan ijs denkt, denk je misschien niet meteen aan een bróódje ijs, maar de belangrijke die we vandaag gaan beantwoorden is: waarom eigenlijk niet? Een brioche con gelato is een combinatie die in Italië veel gegeten wordt. En laten ze in Italië nou net weten wat lekker is. Maar wat blijkt? Ook in Nederland zie je steeds vaker een brioche broodje verschijnen in ijssalons.
Brioche con gelato
De combinatie van briochebrood – nee, ik had het niet over een boterham – en ijs is als twee vrienden uit verschillende vriendengroepen die elkaar direct mogen. Het briochebrood is zoetig en zacht. Om te combineren met ijs is er een speciale variant, een rond broodje met een soort deksel. Deze hoorntjes-variant komt oorspronkelijk ook Palermo. Daar wordt het nog steeds vaak gegeten als ontbijt. Zowel met schepijs erin als naast een granita, schaafijs. Een belangrijke regel is wel: eet het nooit met sorbetijs, maar altijd met een romige variant zoals pistache, chocola of stracciatella. Het broodje wordt doormidden gesneden en gevuld met ijs. Eventueel kun je ervoor kiezen om nog iets van Nutella toe te voegen, maar dat is niet per se nodig.
Maar even zonder dollen, dit is lekkerder dan het klinkt. Het zoete brood geeft een soort bite aan het geheel maar respecteert het zachte en romige van het ijs. Het zorgt er trouwens ook voor dat je tanden niet ijskoud worden tijdens het eten. Op de een of andere manier is het ijs kauwen niet akelig maar lekker. Heel lekker. Maar als je er niet aan moet denken om ijs te kauwen, kan het handig zijn om kleine hapjes te nemen en langzaam te eten. In Italië kun je bij bijna elke ijssalon wel een broodje ijs bestellen. Maar ook in Nederland zie je ‘m steeds vaker verschijnen. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld bij Massimo Gelato in De Pijp een broodje ijs bestellen.