Un’ode a ontbijten met ijs: de granita Siciliana

Italië heeft de Fiat, het Colosseum, de Vespa en het Vaticaan. Het heeft Michelangelo, Andrea Bocelli en Gianluigi Buffon. Én Italië heeft de granita.

Soms is het antwoord op belangrijke waarom-levensvragen simpelweg: waarom niet? Zo ook: waarom zou je ontbijten met ijs? Tijdens de warme Siciliaanse zomers weten Sicilianen wel raad met deze vraag. Want als de ochtenden al warm zijn, waarom eigenlijk niét ontbijten met ijs?

Technisch gezien valt de ‘granita’ onder drank, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Granita Siciliana kun je vergelijken met een slush puppy oftewel schaafijs. Maar zeg alsjeblieft niet tegen Italianen dat ik hun culturele erfgoed vergelijk met het ronddraaiende zure knalblauwe of rode gevaarte dat we jarenlang met een lepelrietje naar binnen slurpten.

Granite (meervoud) worden gemaakt van water, suiker en het bestanddeel naar keuze. Lang geleden verspreidden de Arabieren het idee van ijs gemaakt van sneeuw en ijs over heel Europa. Zo ook in Italië. IJs werd toen bewaard in zogenoemde ijskelders die zich vanwege de koude temperatuur ook op de Etna bevonden. Tegenwoordig worden granite gemaakt met speciale machines. De meest bekende smaak in Sicilië is de granita con le mandorle (amandel), caffè (koffie) en limone (citroen) Maar verder zijn overal op Sicilië, en op veel andere plekken in Italië ook trouwens, granite te koop in allerlei smaken zoals pistache, perzik, aardbei of sinaasappel. Erg belangrijk, daarom zal ik ook nooit meer de vergelijking met slush puppy maken, beloofd, is dat een granita geen of nauwelijks ijskristallen mag bevatten. De massa moet zo romig zijn dat het eerder aanvoelt als schepijs. Echter, in de basis wordt er geen melk, ei of room gebruikt in granite, en slechts 18-21% suiker.

In het verleden werden granite vergezeld door krokant, hard of oud brood, wat dan zompig werd gemaakt door het ijs. Tegenwoordig wordt dit ‘dopen’ met brioche gedaan. Briochebrood is zoeter en zachter en heeft op traditioneel Italiaanse wijze een soort ‘hoedje’ in het midden. Het krokante, zachte, fluffy briochebrood is een perfecte tegenhanger voor het koude en frisse ijs.

De bekendste plek in Italië om een goede Siciliaanse granita te eten is Caffè Sicilia in Noto. De bar bestaat sinds 1892 en langzaam maar zeker hebben ze zich gespecialiseerd in zowel het beroemde schaafijs als klassieke cassata’s. Mocht je de mogelijkheid hebben om hier ooit heen te gaan, doe het dan alsjeblieft. Dat zou je zomaar kunnen ontbijten met een geel-oranje perzik, donkerrode aardbei of witte amandelgranita met slagroom (waarom niet?) en een knapperige brioche, terwijl de Sicliaanse zon langzaam boven het eilandlandschap omhoog klimt. Een beter begin van de dag bestaat gewoon niet.