Vanaf hoe laat moet je ‘buonasera’ zeggen?
Ooit rolde ik mijn bed uit naar de lokale bar, wilde koffie bestellen toen de barista me begroette met ‘buonasera.’ Ik wierp een snelle verwarde blik op de klok en zag dat het half één ’s middags was. Had hij er een vroege dienst op zitten – en dacht dat het al avond was – of was het simpelweg al tijd voor buonasera?
Hoewel je ‘buonasera’ misschien pas zou verwachten als de zon ondergaat, is dat in Italië helemaal niet het geval. Hier is het moment om ‘buonasera’ te zeggen een stuk eerder dan je denkt. In feite, zodra de klok 12.01 slaat, mag je al officieel beginnen met de avondgroet. Jawel, je leest het goed: in Italië begint de avond zodra de middag voorbij is – en dat is dus al rond het middaguur.
Waarom zo vroeg, vraag je je misschien af? Het heeft te maken met hoe de Italianen de dag indelen. De Italiaanse dag is verdeeld in drie delen: de ochtend (la mattina), de middag (il pomeriggio), en de avond (la sera). De overgang van middag naar avond is niet iets dat je pas ziet aan de ondergang van de zon, maar simpelweg wanneer de klok twaalf slaat. In de ochtend zeg je logischerwijs: ‘buongiorno.’ ‘Buon pomeriggio‘ oftewel ‘goedemiddag’ bestaat wel, maar wordt in de praktijk vrij tot weinig tot zelden gebruikt. Na de ochtend begint de avond al en is de dag alweer bijna voorbij, dat kan een fijne gedachte zijn als je aan het wegkwijnen bent achter je bureau. Dus als je denkt dat je nog met een ‘buongiorno’ de dag kunt beginnen na 12 uur, dan heb je het mis.
En geloof me, ik weet niet precies waarom, maar Italianen zijn er behoorlijk strikt met deze tijdstipaanduiding. Ook al zit je nog lekker in de zon met je cappuccino, vanaf 12.01 is het tijd voor de avondbegroeting.