Deze gruwelijke Italiaanse film is in veertig landen verboden
De Italiaan Ruggero Deodato is verantwoordelijk voor een van de meest gruwelijke documentairefilms ooit gemaakt. Op 7 januari 1980 was de première in Milaan en vier jaar later werd de film ‘Cannibale Holocaust’ verboden in veertig landen, en niet zomaar. In Nederland is hij niet verboden, maar of je deze film ook wilt zien is een tweede.
Moge duidelijk zijn dat deze film een van de meest omstreden films ter wereld is. Vlak na het uitkomen van de film werd Ruggero, de regisseur, vastgezet. Hij moest bewijzen dat er gebruik was gemaakt van special effects. Dat gebeurde, maar toch blijft de film niet smetteloos aangezien er daadwerkelijk (op beeld) dieren vermoord zijn.
Cannibale Holocaust
De verhaallijn van Cannibale Holocaust is dat een groepje filmmakers een documentaire wil maken over een stam in het Amazonegebied met het vermoeden dat deze stam zich schuldig maakt aan gruwelijke daden en kannibalisme. Wanneer ze bij aankomst echter ontdekken dat de stam best vredelievend en rustig is, zijn ze teleurgesteld. Om deze reden, het verkrijgen van sensationeel beeldmateriaal voor hun documentaire, beginnen ze zelf langzaam maar zeker gruwelijk geweld te gebruiken zoals moord, het afsnijden van ledematen, verkrachtingen en ga zo maar door.
De beelden zouden zo ontzettend grafisch zijn, dat het zien ervan heftige reacties teweegbracht. Dat was het geval in 1980, men werd namelijk onwel tijdens het zien van de film, veel mensen meldden zich met extreme misselijkheid of konden de film niet af kijken. Hoewel we nu misschien iets meer gewend zijn, is de film nog steeds een gruwel om te zien. Het meest pijnlijke punt in deze film is hoe er dus op beeld dieren, een varken, een spin, een schildpad en een aap worden vermoord en opgegeten.
De moraal van het verhaal
Disclaimer: plot onthulling. De moraal van deze film is dat wanneer een andere acteur de bloederige beelden van de zogenaamde ‘documentaire’ in handen krijgt, hij tot de conclusie komt dat het groepje op zoek ging naar mensen die als wilden leefden, maar dit uiteindelijk zelf werden door de lokale bevolking als minder dan menselijk behandelen. Uiteindelijk ‘betalen’ ze allemaal voor hun daden door op vreselijke manieren te sterven. Om de schijn te wekken dat dit een waargebeurd verhaal was, liet Deodato de acteurs contracten tekenen om een jaar na de release van de film niet in het openbaar te verschijnen. Toen hij werd aangeklaagd voor moord, was hij genoodzaakt een van de acteurs voor de rechter slepen om zijn onschuld te bewijzen. Uiteindelijk kreeg hij wél een boete voor dierenmishandeling en werd de film voor drie jaar verboden.