Feestelijk toetje: cantuccini-crème brûlée

Met dit recept voor cantuccini-crème brûlée haal je Florence in huis zonder dat je een vliegtuig hoeft te pakken. Het maken van crème brûlée klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Dus ben je nog aan het nadenken wat je wilt serveren tijdens de feestdagen of gewoon een andere feestelijkheid? Twijfel niet langer en maak dit.

Recept voor cantuccini-crème brûlée

Voor 4 personen – Bereidingstijd: 20 minuten, wachttijd: 2 uur + 30 minuten karamelliseren

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
  • 6 eidooiers
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 150 g cantuccini (amandelkoekjes), grof verkruimeld
  • 50 g gesmolten boter (optioneel)
  • suiker om de crème brûlée te karamelliseren

Extra

  • ovenbestendige schaaltjes (ramequins)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte). Zet alvast een diepe ovenschaal klaar waarin je de ramequins kunt plaatsen voor het au bain-marie bakken. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de slagroom in een pannetje en verwarm het op laag vuur, totdat het bijna kookt. Haal de pan van het vuur zodra je kleine belletjes ziet. Als je vanille-extract gebruikt, voeg dit dan vijf minuten later toe.

2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg langzaam een beetje van de warme room toe, terwijl je blijft kloppen. Zo voorkom je dat de eidooiers gaan stollen. Voeg de rest van de room toe en meng goed. Strooi de grof verkruimelde cantuccini door het mengsel en roer voorzichtig door.

3. Verdeel het mengsel over vier ovenbestendige schaaltjes (ramequins). Zet de schaaltjes in een diepe ovenschaal en vul deze met heet water tot halverwege de ramequins.
Bak de crème brûlée ongeveer 30-40 minuten in de oven, totdat de randen stevig zijn, maar het midden nog een beetje wiebelt. Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen. Zet ze daarna minstens 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.

4. Als je klaar bent om te serveren, strooi dan een dunne laag suiker over de bovenkant van de crème brûlée en karamelliseer deze met een brander totdat de suiker goudbruin en knapperig is. Geen brander? Zet de schaaltjes dan onder de grill, maar blijf erbij om te zorgen dat de suiker niet verbrandt.

Serveer de Cantuccini Crème Brûlée direct. Als je wilt, kun je er wat Vin Santo bij serveren.