Over bitterzoete chinotto zijn de meningen erg verdeeld, maar ik ben fan

Sommige mensen zijn er lyrisch over en andere mensen vinden het echt drie keer niks. In Italië kun je het overal kopen; zowel in de supermarkt als bij barretjes. In Rome wordt het bijvoorbeeld veel gedronken tijdens uitgaan. Zelf vind ik het een verslavend drankje. In de hete Italiaanse zomers koop ik tijdens boodschappen doen altijd, maar dan ook echt altijd, een ijskoud flesje chinotto voor de terugweg. Maar of Nederland klaar is voor deze unieke frisdrank valt nog te betwisten.

Chinotto of chinò

Chinò of chinotto is dus een koolzuurhoudende frisdrank. Als je het op een terras bestelt krijgt je er ijsblokjes en een stukje sinaasappel- of citroenschil in. Op deze manier krijg je krijg je een aperitivogevoel zonder dat er alcohol aan te pas hoeft te komen. Het is donker van kleur, ziet er bijna hetzelfde uit als cola en wordt ook wel Italiaanse cola genoemd. Maar zo smaakt het totaal niet. Chinotto is bitterzoet, kruidig (ergens een beetje kaneel achtig) maar door de citrussmaak ook verfrissend. Op een goede manier smaakt het naar een gesmolten waterijsje. Lange tijd was het niet in Nederland verkrijgbaar, maar daar komt langzaam maar zeker verandering in en daar kan iedere Italië-fanaat alleen maar blij mee zijn.

De chinotto vrucht

De frisdrank wordt gemaakt van de chinottovrucht en allerlei geheime specerijen. Ik heb anderhalf uur gegoogeld naar wat voor soort vrucht dan nou precies is en zou graag willen zeggen dat het helemaal duidelijk is, maar niets is minder waar. Wat ik wel weet is dat chinotto er hetzelfde uitziet als een mandarijn, maar dat de vergelijking daar ook wel ophoudt. Chinotto is namelijk extreem bitter en kan alleen worden gebruikt als er een flinke dosis suiker aan het product is toegevoegd.

De oorsprong van het drankje ligt in de Ligurische stad Savona, waar het nog steeds erg veel gedronken wordt. Daar wordt het regelmatig gecombineerd met likeur zoals amaro of amaretto of zelfs met koffie. Heel eerlijk: ik ben groot chinotto-fan, maar dat lijkt me dan weer niks. Mocht je het zelf eens willen proberen, met of zonder koffie, dan kun je de chinotto van San Pellegrino hier bestellen. Zo kun je bepalen of jij ook deel uit wilt maken van de chinotto-fanclub.