Waarom de huidige paus waarschijnlijk de laatste is
Franciscus, de huidige paus, zou zo maar eens de allerlaatste kunnen zijn. Volgens een uitgebreid onderzochte profetie (voorspelling), zou de wereld ‘slechts’ 112 pausen kennen. De lijst stopt na Franciscus en dat zorgt voor een hoop speculaties, met het einde van de wereld natuurlijk als grote kanshebber voor het winnende scenario. Hoe zit dat?
De pauselijke motto’s van Malachias
Oké, dus even een kort stukje historie om de vraag te beantwoorden waarom de huidige paus vermoedelijk de laatste zal zijn. Malachias, een Ierse monnik, voorspelde dit scenario al meer dan 900 jaar geleden. Hij zou meerdere visioenen hebben gehad over de identiteit van de 112 pausen die zouden gaan komen. De eersten waren behoorlijk raak. In de eerste honderden jaren voegde hij namelijk bij alle toekomstige pausen een toepasselijk eigen motto toe, zoals: ‘uit een kasteel aan de Tiber’ zoals volledig kloppend was bij paus Celestine die in een kasteel aan de Tiber woonde voor zijn pauselijke tijd. Of ‘een onderdrukte draak’ zoals bij paus Clemens, waarbij er een draak op zijn familiewapen stond. Soms waren de voorspellingen erg nauwkeurig, maar soms waren ze totaal niet specifiek, zoals het geval was bij paus Benedictus, de paus voor de huidige Franciscus. Zijn voorspelling luidde: ‘houdt een olijftak vast.’ Eerlijk is eerlijk, dat kun je niet echt een nauwkeurige pauselijke voorspelling noemen.
Franciscus, de laatste paus
Opvallend is dat Malachias zelf nooit zijn voorspellingen gepubliceerd heeft, dat gebeurde zo’n dikke vierhonderd jaar later. Er is zelfs vrijwel nergens – op schrift – genoteerd dat hij ze gedaan heeft. In 1559 publiceerde een historicus voor het eerst de voorspellingen van Malachias in het boek ‘Lignum Vitae.’ In de oorspronkelijke tekst werd de 112e paus niet vermeld, waardoor de vorige paus, Benedictus, de laatste paus zou zijn. Maar in de herdruk van het boek in 1820 werd Franciscus gelukkig toegevoegd, dus was het einde nog niet in zicht. Deze wirwar van voorspellingen, vaagheden, verlate publicaties en administratieve wanorde biedt ruimte voor een hoop kritische vraagtekens. Maar hoe je het ook wendt of keert, na Franciscus houdt de lijst van Malachias toch echt op.
Het einde van de wereld?
Dit einde blijkt een grote inspiratiebron voor complotdenkers, romanschrijvers, eindtijdaanhangers en toekomstvoorspellers. Het zou betekenen dat we al voor het laatst witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel hebben zien komen, maar dat misschien niet volledig beseften. Het houdt de gemoederen in ieder geval goed bezig, Google maar eens op ‘Petrus Romanus’ waarop je meer dan honderdduizend zoekresultaten krijgt. Volgens de voorspelling zou tijdens de pauselijke tijd van Franciscus (nu dus) de stad Rome in verval raken (Ik vraag me af, hebben we het dan over brand? Afval? Overstromingen?), de Katholieke kerk zou verloren gaan en het einde der tijden zou dan toch echt komen. Tja, we gaan het zien.