Nonna weet raad: dit kun je eten tegen de griep

Op Radio10 werd laatst gesproken over limoncello als wondermiddel bij een verkoudheid. Klinkt leuk, maar de nonna’s in Italië heb ik hier nog nooit over gehoord (sorry, Gerard). Wat je wel kunt eten of drinken om je gezondheid op peil te houden en de griep te bestrijden? Dat is makkelijker dan je denkt, want elke nonna weet wel raad in de Italiaanse keuken.

5x wat je kunt eten tegen de griep

Basilicum

Dit groene kruid wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt en het is een echte powerbom. Het knapt je op als je verkouden bent, maar het is ook erg goed voor de spijsvertering. Als je moet overgeven bijvoorbeeld, kan basilicum verlichting geven. Zet een thee van de blaadjes en laat het even trekken. Verwacht niet dat de thee groen wordt, hij blijft namelijk doorzichtig. Als je kunt eten, kun je uiteraard ook basilicumblaadjes toevoegen aan je sap, soep of salade.

Knoflook

Wist je dat knoflook een van de krachtigste natuurlijke medicijnen is? Misschien dat nonna daarom overal rijkelijk knoflook over gooit. Iets minder voor de adem, maar wel goed voor zowat alles. Knoflook geeft je immuunsysteem een boost waardoor de kans op griep of een verkoudheid minder wordt. En als je al ziek bent, zorgt knoflook ervoor dat je er weer sneller bovenop bent. Knoflook bevat het stofje allicine wat weer een krachtige antioxidant is en werkt als natuurlijke antibioticum. Als dit stofje in je bloed komt, zuivert en desinfecteert het onderweg al je organen. Niet alleen de Italiaanse nonna’s zijn op de hoogte van de geneeskrachtige werking van knoflook, ook de Romeinen, Egyptenaren en Grieken wisten hier al van af.

Ui

Net zo’n krachtpatser is ook ui. Deze groente zit ook vol antioxidanten en is een natuurlijke antibioticum. Uien worden al sinds mensenheugenis ingezet om verkoudheid en griep te bestrijden. In een ui zit namelijk quercetine wat veroudering tegengaat, helpt de botten te versterken en zelfs de kans op ernstige ziektes kan verlagen. Wat nonna aanraadt bij een griep of verkoudheid? Je kunt een uienthee zetten door schijfjes ui zo’n tien minuten te laten koken in water. Wat honing erbij en je bent er hopelijk zo weer bovenop. Ook kun je rauwe ui eten of een gesneden ui naast je bed leggen bij een verstopte neus. Gooi de ui na een avond wel weg, deze groente neemt namelijk bacteriën en virussen uit de omgeving op en kan zo zelfs helemaal zwart uitslaan.

Bonen

Het geheim van de Blue Zone op Sardinië, waar mensen op een gezonde manier ouder worden dan honderd jaar, is dat de mensen hier veel bonen eten. Deze bevatten veel eiwitten, magnesium en ijzer. Laat eiwit nou net superbelangrijk zijn bij een goede gezondheid. Eiwitten zijn de bouwstoffen van cellen. Je spieren, huid, botten en zelfs je bloed zijn opgebouwd uit eiwitten en hebben dus telkens eiwitten nodig om oude cellen te vernieuwen en nieuwe cellen aan te maken. Om je lichaam goed te ondersteunen tijdens ziekte, kan het eten van bonen dus helpen. Je kunt een ribollita maken, een Italiaanse bonensoep, om van je griep af te komen. Die zit sowieso bomvol vitaminen.

Pompoen

Als je verkouden bent, is pompoen je beste vriend volgens nonna. In de herfst liggen alle groentewinkels in Italië er vol mee. Zou Moeder Natuur ons helpen in de strijd tegen verkoudheid? Pompoen zit vol zink en dat versterkt je immuunsysteem maar helpt ook de duur en ernst van een verkoudheid te verkorten. Maak heel makkelijk een pompoensoep of laat de pitten van een pompoen drogen en eet ze daarna op (met of zonder schil).