Glutenvrij eten in Italië, kan dat eigenlijk?

Wanneer je aan Italië denkt, denk je waarschijnlijk bergen pasta en stapels pizza’s. En heb je coeliaki, dan krijg je bij alleen die gedachte waarschijnlijk al een ballon van een buik. Hoe eet je in hemelsnaam glutenvrij als in élk traditioneel gerecht wel gluten zitten? Wel, dat zal je nog verbazen. Misschien is juist daarom Italië tien keer beter op anitglutengebied, zowel in restaurants als in de supermarkt. Wel is het goed om een paar dingen te onthouden.

Glutenvrij in Italië, hoe zit dat?

In een land waar eten zo’n belangrijk onderdeel van de cultuur is, wordt coeliakie of glutenintolerantie erg serieus genomen. Na een nationale screening op coeliakie in 2005, wilde Italië glutenvrij eten nog makkelijker maken. Daarnaast zijn er strenge regels ingevoerd voor glutenvrij eten in restaurants. Als er glutenvrij eten wordt aangeboden moet er een aparte plek in de keuken zijn waar dat wordt bereid. Mensen die glutenvrij eten geven over het algemeen aan dat Italië juist een hele fijne vakantieplek is om naartoe te gaan. Dit omdat er veel opties zijn en er kundig met dieetwensen om wordt gegaan. Dus als je een antwoord zoekt op de vraag of je makkelijk glutenvrij kunt eten in Italië, dat is het antwoord: ja. Wel kan het handig zijn om de onderstaande tips even door te nemen voor je gaat.

Voorbereiding

Voordat je jezelf in het Italiaanse culinaire avontuur stort, doe wat voorwerk. Zoek naar glutenvrije eetplekken in de gebieden waar je naartoe gaat. Je kunt bijvoorbeeld de AIC (Associazione Italiana Celiaca) app hiervoor gebruiken.

Leer deze zinnen uit je hoofd

Hoewel Engels veel wordt gesproken, kan het handig zijn om wat basis-Italiaanse zinnen te kennen met betrekking tot glutenvrij eten. ‘Sono celiaco/celiaca’ betekent ik heb coeliakie, maar je kunt ook vragen naar producten ‘senza glutine’ (glutenvrij) en eventueel ‘posso mangiare qui senza problemi?’ Oftewel ‘kan ik hier zonder problemen eten?’

Reserveren

Coeliakie en glutenvrij eten is goed bekend in Italië. Veel mensen begrijpen wat glutenintolerantie is en koks zijn vaak bereid om rekening te houden met dieetbehoeften. Het kan handig zijn om te reserveren en dit bij de reservering al te melden. Zo niet kun je het dus melden zodra je ergens gaat zitten.

Glutenvrije eetplekken

In de grotere steden zijn er vaak aparte restaurants en eetplekken waar je volledig glutenvrij kunt eten. Op deze plekken weet je zeker dat het eventuele aanbod van pasta en pizza glutenvrij is.
Je kunt deze plekken herkennen aan het glutenvrij symbool of als het expliciet vermeld staat. Bij pizza is het bijvoorbeeld handig om wel altijd naar een glutenvrije pizzeria te gaan.

Menukeuze

Als je op plekken wilt eten zijn die niet volledig glutenvrij zijn, kan het zo zijn dat de pasta’s die op de menukaart staan niet glutenvrij zijn maar wel glutenvrij kunnen worden gemaakt. Dit kun je altijd vragen. Als dit niet het geval is kun je vaak kiezen voor secondi (meestal bestaande uit vlees of vis), salades of risotto.

Souvenirs

Italiaanse supermarkten hebben over het algemeen een groot aanbod glutenvrije producten, van pasta en brood tot koekjes en snacks. Veel groter dan in Nederland zelfs. Die kun je mooi mee naar huis nemen als aandenken.

Buon viaggio e buon appetito!