Andiamo! Naar de beste Italiaanse restaurants van Antwerpen

Italiaans restaurant Antwerpen

Onderweg naar Italië ben je in Antwerpen toch al bíjna halverwege, dus waarom niet even stoppen voor een diner bij deze buoni ristoranti Italiani om te proeven of je Italië al beter proeft dan thuis? Zonder gekkigheid, Antwerpen heeft genoeg goede Italiaanse restaurants om te proberen tijdens een dag of weekendje in het zuiden. Sterker nog, ik zou er de trein nog speciaal voor pakken.

8x Italiaans restaurant in Antwerpen

Mario Restaurant

Wie niet van klassiek houdt moet nu doorlezen, want Mario Restaurant krijgt de prijs voor lekkerste klassieker in deze lijst. Via de traiteur loop je naar boven, waar al tig jaar Italiaans vol liefde wordt geserveerd. De ouders van Mario kookten al voor de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen en na de oorlog keerde Mario terug vanuit Italië, om in de voetsporen van zijn ouders te treden. Intussen is Mario er zelf niet meer, maar staat zoon Antonio in nog altijd dezelfde keuken achter de pannen en ook zijn dochter staat er paraat. Niet overslaan? De ossobucco en lasagne.
Mario Restaurant – Kammenstraat 71, Antwerpen

Ristorante Arte

Bij Arte eet je in een expositieruimte omringd door hedendaagse kunst. De zaak ontstond uit het idee van twee Italiaanse gastheren en een kunstenaar. Pizza’s, pasta’s en verschillende secondi worden bereid met authentieke producten en aandacht voor het seizoen. En tref je het goede seizoen en staat er truffelpasta of risotto op de kaart? Nemen, die hap.
Ristorante Arte – Suikerrui 24, Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Restaurant Arte (@ristorante.arte)

Pasta-Hippo-Vino

Een knapperd. Het zal ‘m in de Italiaans-Franse roots zitten. Pasta-Hippo-Vino is zo hippo als hij klinkt en een tikkie aan de chique kant, maar zeker goed. Aanrader is de zwarte tagliatelle met carpaccio, met een goed glas wijn. Dat hebben ze sowieso, want naast een eetgedeelte is er ook een wijnbar. Daar tap je je wijntjes zelf met een chipkaart uit een vacuümsysteem, waardoor je op ontdekkingsreis kunt langs vele wijnen per glas.
Pasta-Hippo-Vino – Oude Koornmarkt 32, Antwerpen

Pici

Bij Pici is het lekker loeren naar de chefs die voor je neus hun pasta zelf draaien. Onder het mom van no-nonsense vind je er een beperkt lijstje pasta’s en wordt er gewerkt met biologische seizoensgroenten en kruiden van de volle grond, zodat je altijd vers eet én weet wat je eet. Menuutje nemen met een apero Pici Spritz, een antipasto, pasta en dolce naar keuze kan ook.
Pici – Dageraadplaats 13 & Muntstraat 2, Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PICI Antwerp Pasta (@piciantwerp)

Malaciorta

Van een Italiaans restaurant dat (bijna) z’n hele website en Instagram gewoon in het Italiaans doet terwijl ie toch echt in België zit, gaat mijn hart sneller kloppen. Van Napolitaanse pizza’s ook. En laat Malaciorta nou een van de betere Napolitaanse pizzeria’s zijn van het Belze land. Naast de houtovenpizza’s met originele Italiaanse ingrediënten (denk: ‘nduja met verse munt en burrata of gefrituurde pizza met ciccioli, oftewel kaantjes) staat er ook een volle kaart met authentieke antipasti, pasta-primi en secondi klaar op mandafstand van Antwerpen Centraal. Da’s ook nog eens handig.
Malaciorta – Anneessensstraat 35, Antwerpen

Le Pristine

Hollands trots Sergio Herman is verzot op de Italiaanse keuken en zet die met een dikke vette Michelinster op de kaart in Antwerpen. Le Pristine is een ode aan de Italiaanse keuken, maar dan wel op z’n Sergio’s: met een frisse, Zeeuwse wind er dwars doorheen. Een blik op het menu verraadt je hier echt niet wat je op je bord zult krijgen, want wat er met die lukrake ingrediënten op het lijstje gebeurt doe je thuis sowieso niet na. Oh, en dan die inrichting en details. Door Le Pristine ben ik voor altijd verliefd op de smeltende Rotganzen-discobollen en de Inku-serviesjes verliezen ook maar niet aan charme.
Le Pristine – Lange Gasthuisstraat 13, Antwerpen

Danieli Il Divino

Chiiiiiiic! Ik kan geen reden benoemen om hier met de saaiste tafelgenoot denkbaar heen te gaan, maar mocht het je ooit overkomen, dan zul je je hier niet vervelen. Het voormalig koetshuis van Kasteel den Brandt is met z’n inrichting en glazen veranda een lust voor het oog en ook met eetlust zit je hier goed. Danieli Il Divino is dan niet de meest klassieke Italiaan, het heeft wel een giga kaart met ongeveer elke denkbare klassieker erop. De wijnbar erboven vraagt ook om een afzakkertje.
Danieli Il Divino – Beukenlaan 12, Antwerpen

Civilta Del Bere

Fijne wijnen, pico bello pizza’s. Civilta Del Bere betekent ‘de drinkende beschaving’ en dat zou ik hier dan ook maar goed doen. Chef Dimitri Thiers houdt het simpel, kookt eenvoudig maar doet dat wel met mooi spul zoals het een echte Italiaan betaamt. Zo importeert ie olie en wijnen van eigen olijfboomgaarden en wijnranken rechtstreeks uit Sardinië. Sì, sì, saluti!
Civilta Del Bere – De Burburestraat 43, Antwerpen

Beeld: Pasta-Hippo-Vino | Pici

Meer Italiaanse restaurants in Nederland