Hoe herken je écht goede pasticceria in een bar?
Zelf ga ik altijd naar dezelfde bar in Florence, niet alleen omdat het er lekker druk is en de cappuccino altijd goed warm is (eerlijk is eerlijk, daar kunnen ze nog wel eens de plank misslaan in Italië), maar ook omdat de ontbijtbaksels, oftewel de pasticceria, er uitzonderlijk lekker is. In drie jaar tijd en honderden cornetti en sfoglia’s verder ben ik erachter gekomen hoe je kunt zien of de plek waar je naar binnenloopt écht goede pasticceria verkoopt en geen droge schoenzool-croissant.
Kijk of het druk is
Een volle bar is vaak een goed teken. Als de locals hier hun koffie en pasticceria halen, zit je meestal goed. Kijk ook eens of er veel mensen met pasticceria en een servetje in hun hand staan. Zoek naar een plek waar altijd leven is, want dat is vaak een goed teken, dan zit er ook een bepaalde mate van doorloop in het verkopen van hun producten en heb je niet makkelijk een croissant van drie dagen geleden.
Let op de vorm
Een goede cornetto moet vol en luchtig zijn, met een aantrekkelijke, voluptueuze vorm. Zijn ze plat en saai? Dan kun je beter snel doorlopen. Een echte cornetto roept je om meteen een hap te nemen. Die luchtige laagjes, daar zijn we naar op zoek.
Glanzende buitenkant
De uitstraling van de ontbijtbaksels zegt veel over de versheid. Een mooie, glanzende buitenkant is meestal een teken dat ze goed zijn bereid. Kijk goed: als ze er droog of mat uitzien, zijn ze waarschijnlijk niet meer vers.
Geen extra’s
Als je cornetto’s naast koekjes en hartige broodjes ziet liggen, is dat vaker een slecht dan goed teken. Evenals wanneer er bijvoorbeeld ook ijs of cannoli te koop zijn. Een goede bar met goede pasticceria richt zich op zijn specialiteiten. Zoek naar een plek waar de focus ligt op alleen ontbijtproducten zonder afleiding van andere producten.
Warmhoudplaatje is een plus
Een warmhoudplaatje kan ervoor zorgen dat een schoenzool-croissant nog lekker smaakt. Dus hoewel het niet per se hoeft te zeggen dat de pasticceria van een geweldige kwaliteit is, lekker zijn ze tenminste wel.
De banketbakkersroom
Als er banketbakkersroom of ‘crema’ gebruikt wordt, kijk dan goed naar de kleur. Een mooie, glanzende gele kleur is een teken van romige kwalitatief goede room. Zit er een velletje op of of is het een soort korrelige bedoeling? Dan kun je beter wegblijven.
Laat je niet misleiden door de presentatie
Een fraaie presentatie kan verleidelijk zijn, maar het zegt niet alles. Als de ontbijtbaksels allemaal apart uitgestald liggen (elkaar niet aanrakend) is de pasticceria meestal of duur of niet écht lekker. Ook op de plekken waar de pasticceria ter plekke gevuld wordt met marmelade, pistachecrème of Nutella heb ik vaker slechte dan goede ervaringen gehad. Te veel opsmuk om de smaak van het deegwaar te maskeren, zou je kunnen zeggen.