Cityguide: je to do in Catania, het Milaan van het Zuiden

Er wordt van Napels gezegd dat het aan de voet van de vulkaan ligt, dat is waar, maar niet zoals Catania. Deze buitengewone stad is mede dankzij de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, zo ontzettend mooi en uniek dat je je ogen soms niet kunt geloven. Het is er even groezelig als mooi, met een overduidelijk laagje Milaan.

Catania ligt op nog geen dertig kilometer van de actieve vulkaan de Etna, zo’n veertig jaar geleden vond de laatste uitbarsting plaats. Men leeft er in de wetenschap dat alles wat ze hebben morgen verloren kan zijn. Wat de stad zo uniek maakt, is dat opgedroogd zwart lavagesteente veel gebruikt is voor de bouw en heropbouw ervan. Dus de gebouwen en straten zijn vaak van een merkwaardig zwart-grijs gesteente. En omdat het natuurlijk wel Italië is, zijn er allerlei barok-ornamenten op de gebouwen terechtgekomen die de stad niet alleen een artistiek, maar ook ergens een Milaan-achtig uiterlijk geven. Net als in Milaan gebeurt er in Catania veel. Het is het centrum van Sicilië. Je kunt er goed winkelen, goed eten en veel zien. In tegenstelling tot Milaan is Catania wel wat chaotischer: rommeliger, vol fruitkraampjes en kleine smoezelige barretjes en daarom naar mijn mening nog nét iets mooier dan Milaan.

7x to do in Catania

A’ Piscaria Mercato del Pesce

Die schoonheid kun je in volle glorie op de vismarkt oftewel ‘A Piscaria zien. Deze markt is er op alle dagen van de week behalve op zondag. Het lijkt bijna een soort theaterstuk. Oude mannen staan er rokend, kletsend en schreeuwend hun vis te verkopen. Alles wat er in de zee zwemt wordt daar verkocht. Als je toevallig vis nodig hebt kun je het daar kopen. Zo niet zou ik je aanraden om er alsnog naartoe te gaan. Te leuk om te missen.

Ode aan Agatha

Wat je in Catania verder niet mag missen qua bezienswaardigheden is de kathedraal. Dit is een kathedraal die speciaal gebouwd is voor de heilige Agatha, de patroonheilige van de stad. Sant’Agatha leeft op allerlei manieren in de stad, onder andere doordat overal taartjes worden gegeten in de vorm van haar borsten. Van buiten is deze kathedraal een soort grijsblauw en van binnen sober maar zachtgeel. Dit maakt het een liefelijk geheel. Je kunt vervolgens een kopje koffie gaan drinken met dat gebakje erbij genaamd Minne di Sant’Agata. Dan heb je een volledige ode gebracht aan de heilige Agatha.

Winkelen in Catania

Naast smoezelig en rommelig heeft Catania ook zeer goede winkelstraten. Catania wordt ook wel het Milaan van het Zuiden genoemd omdat je er zowel grote merken vind zoals Prada, Gucci en Versace vindt als kleine en goedkopere maar kwalitatief goede kledingwinkels. Het luxere winkelgebied bevindt zich rondom Corso Italia, de wat simpelere winkels aan de Via Pacini.

Dagtrip naar de Etna

Iets wat uitstekend kan vanaf Catania is de Etna beklimmen. Dit kun je alleen doen met een gids. De Etna is nog actief, een volgende uitbarsting is dus niet volledig voorspelbaar. Je kunt zowel te voet als met een auto van een gids het pikzwarte landschap van de Etna op. Tip: ga zo vroeg mogelijk, met zonsopgang is de rommelende, rokende krater buitenaards mooi.

Da mangiare

Overal in Italië is eten een agendapunt. In Catania is er een lijst van producten die je simpelweg niet over mag hebben geslagen: pistache cornetto, granita met brioche, cassata, minne di Sant’Agata, pasta, verse amandelmelk (let op, altijd gezoet), seltz al limone en brioche met schepijs.

Monastero Benedettini

Het Monastero Benedettini is één van de grootste kloosters in heel Europa en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het klooster is voor de buitenkant alleen al een bezoek waard. Het gebouw heeft de asgrijze kleur die typerend is voor Catania en vormt een vierkant met barokke bogen. In het midden is er een fontein. Je kunt ook binnenkijken, eventueel met gids. Zo krijg je meer info hoe er in het verleden en het heden geleefd werd en wordt in dit klooster.

Dagtrip naar strand van Isola Bella

Mocht je even genoeg hebben van de stad, dan is een dagtrip naar Isola Bella ook altijd nog een optie. Dit is een natuurgebied op slechts een uurtje met de trein, bus of auto verwijderd van Catania. Het is een droomstrand met azuurblauw helder zeewater en kiezelstranden.