Alle dingen waar Italië zich afgelopen jaar druk om maakte

Terwijl ik mijn Italiaans verbeterde met een duik in de Italiaanse kranten praatte ik je het afgelopen jaar bij over waar Italië zich om maakte. Voor deze editie van de Italiamo-krant duikelde ik nog drie nieuwtjes van december op, met daaronder een wonderschoon overzicht van het meest spraakmakende nieuws van het afgelopen jaar. Vanaf maart dan, want toen begon ik pas met krantenberichten vertalen. Beste lezers, een fijn uiteinde.

Italiaans nieuws in een notendop: december 2023

Er is oorlog in chocoladeland en dat is een Europese kwestie

Italiaanse ambachtslieden staan lijnrecht tegenover Zwitserse chocoladegigant Lindt in een geschil over chocolade. Gianduiotto om precies te zijn, een romige choco uit Turijn, die nu een aanduiding wil van de EU ter bescherming. Lindt beweert echter dat het hun chocolaatje is. Naast een akkefietje om eer, gaat het de Italianen met name om de productiewijze. In Noord-Italië wordt gianduiotto met de hand gemaakt om de typische textuur en smaak te verkrijgen, met lokale ingrediënten als geroosterde hazelnoten uit Piemonte, cacao en suiker. De industriële aanpak van Lindt gooit het gehalte hazelnoten omlaag en voegt poedermelk toe. De Italianen strijden dan ook niet voor de rechtmatige maker – elke ambachtelijke producent telt mee – maar voor het herkomstgebied en de traditie. Ik zou het wel weten, meneer die de stempels uitdeelt.

Operazang mocht zich bij pizzabakken voegen in rijtje cultureel erfgoed

Italiaanse operazang is erkend op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de Verenigde Naties, onder de noemer ‘levende kunstvorm’. Het kunstje dat voor het eerst op de bühne vertoond werd in het Florence van 1500 sluit zich daarbij aan achter pizzabakken, Sardijnse tenorzang, het mediterrane dieet en Italiaanse glaskralen die ook eer verdienen volgens de VN. Espressokoffie werd vorig jaar nog afgewezen door de commissie, maar landbouworganisatie Coldiretti strijdt er hard voor om de gehele Italiaanse keuken als kandidaat te stellen voor volgend jaar.

Influencer Chiara Ferragni belazerde de boel met pandoro

Mevrouw bracht niet zo’n zoete kerstbaksels op de markt voor het goede doel en stopte de centjes in haar eigen designerzakjes. Daar kreeg ze een miljoen boete voor op de mat en betaalde ze vrij rap een miljoen voor aan het ziekenhuis, maar wat ze daarna deed, was vooral een beetje dom.

Even terugblikken

Italiaans nieuws in een notendop: maart 2023

Van bloedserieuze protesten tot onhandige politici en een oproer kraaiende academicus.

Italiaans nieuws in een notendop: april 2023

Van een verdwenen ziener tot levensgevaarlijke taferelen rondom de Vesuvius-vulkaan en een provocerende zeemeermin in het zuiden.

Italiaans nieuws in een notendop: mei 2023

Van felgroen gekleurde kanalen in Venetië tot hulpacties in Emilia-Romagna en oorlogen tegen Chinese mozzarella en kweekvlees.

Italiaans nieuws in een notendop: juni 2023

Van borstvoeding onder applaus in de Kamer tot levensgevaarlijke taferelen op de fiets en een door Berlusconi overschaduwd sterfgeval.

Italiaans nieuws in een notendop: juli 2023

Van een onverwachte Romeinse opgraving tot bijzonder onwetende toerist slash vandaal en een waarschuwing van de weergoden.

Italiaans nieuws in een notendop: augustus 2023

Van een kooigevecht in gladiatorstijl tussen wereldberoemde biljonairs tot een belachelijk gemaakt logo van de overheid en kaasmaken met dodelijke afloop.

Italiaans nieuws in een notendop: september 2023

Van een aardbeving in m’n bed tot een bijzondere Oscar-inzending en wijnmaken met dodelijke afloop.

Italiaans nieuws in een notendop: oktober 2023

Van een rechtszaak tegen thuiswonende zoons van veertig tot een opgepakte maffioso-volkszanger en een gekrompen berg.

Italiaans nieuws in een notendop: november 2023

Van een moordenaar die vrijgelaten wordt vanwege overgewicht tot een uitstervende delicatesse en een bizar maffiaproces tegen het beruchtste maffiasyndicaat.