4 dingen waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte

Van een woedende toeriste vanwege een hotelkamer met ‘zeezicht’ tot eerste heilig verklaarde millennial en een homofobe paus. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop

Italianen waren wederom kwaad om een auto

De Italiaanse overheid heeft meer dan 130 Fiats in beslag genomen vanwege een Italiaans vlaggetje op de auto’s, die niet in Italië maar in Marokko zijn gebouwd. Dat is natuurlijk uit den boze, want Italië beschermt het eigen product als een loei-agressieve waakhond. Het gebeurde na eerdere kritiek op de inmiddels verboden naam van de nieuwe Alfa Romeo’s Milano. Dit keer kregen de elektische Fiat Topolino’s straf, omdat ze een piepklein Italiaans vlaggetje droegen. Dat mag niet, want de auto’s zijn geïnspireerd op de Citroën Ami en in Marokko geassembleerd. Fiat beweerde daarop dat het vlaggetje aangaf dat de auto in Italië was ontwikkeld. Het automerk gaf de strijd vrij snel op en verwijderde de vlaggetjes om verdere problemen te voorkomen.

De paus deed een homofobe uitspraak

Paus Franciscus ligt onder vuur vanwege een homofobe opmerking tijdens een besloten vergadering. Hij zou het Italiaanse woord “frociaggine” (flikker) hebben gebruikt en de bisschoppen hebben aangespoord om homoseksuele mannen niet toe te laten tot de priesteropleiding. De Italiaanse krant Corriere della Sera probeert hem nog te verdedigen door aan te kaarten dat Italiaans de tweede taal van de Argentijnse vertegenwoordiger van god is, en hij zich dus wellicht niet helemaal bewust was van zijn schandalige uitspraak. Ook de andere aanwezige bisschoppen vielen er van van hun stoel en drukten dit uit door gelach uit ongeloof. Het Vaticaan reageerde vrij laat met: “Het was nooit de bedoeling van de paus om te beledigen of zich uit te drukken met homofobe opmerkingen en hij verontschuldigt zich aan degenen die zich beledigd voelden door het gebruik van een woord”.

Cyberapostel wordt eerste millennial die heilig wordt verklaard

Carlo Acutis wordt de eerste millennial die heilig verklaard wordt. De zogenaamde cyberapostel stierf in 2016 op vijftienjarige leeftijd aan leukemie en werd bekend om zijn gebruik van technologie om het katholieke geloof te verspreiden. Vanaf zijn derde bezocht hij kerken, hij gaf zijn zakgeld aan de armen en zeven jaar na zijn dood verrichte hij z’n eerste wonder. Een Braziliaanse jongen zou genezen zijn van een alvleesklierafwijking na contact met een T-shirt dat van de Italiaanse programmeur was geweest. Acutis werd daarom zalig verklaard, maar pas na een tweede wonder zou heiligverklaring volgen. Afgelopen mei kondigde Paus Franciscus aan dat een tweede wonder aan Acutis wordt toegeschreven: de Costa Ricaanse studente Valeria Valverde herstelde wonderbaarlijk van hersenletsel na een fietsongeval in Florence nadat nadat haar moeder aan Acutis’ graf had gebeden.

Toeriste behaalde wereldnieuws met hotelkamer met ‘zeezicht’

In Italië zullen ze zich er niet om hebben bekommerd, maar een Argentijnse toeriste behaalde wel het wereldnieuws door haar bezoek aan Italië. Ze boekte een kamer met zeezicht vermoedelijk aan de Adriatische kust, maar kwam van een koude kermis thuis. Ze filmde haar hotelkamer op Tiktok, waarbij te zien is dat ze de zon niet echt zal zien opkomen uit zee. Op de afbrokkelende witte muur met sfeervolle tralies tegenover haar raam hing namelijk een spandoek met zeezicht erop afgebeeld. De dame voelde zich opgelicht, maar heeft de video inmiddels wel verwijderd. Vreemd verhaal, wel geinig.

Even terugblikken

Italiaans nieuws in een notendop: april 2024

Van boze katholieken vanwege chips etende nonnen tot protest tegen gelato-verbod in Milaan en geiten in de uitverkoop op een Italiaans eiland.

Italiaans nieuws in een notendop: maart 2024

Van gevaarlijk rood water op Sardinië tot controversiële ijssmaken voor vrouwen en een gat in de borst van Romeo’s Julia.

Italiaans nieuws in een notendop: februari 2024

Van een protesterende koe op een muziekfestival tot een babyboom in het kleinste dorp van Italië en een priester die bijna werd vergiftigd tijdens de mis.

Italiaans nieuws in een notendop: januari 2024

Van een acteur die vervolgd wordt vanwege een verdwenen kat tot seksuele voorlichting van de paus en een rel over nep-olijfolie in Romeinse restaurants.

Italiaans nieuws in een notendop: december 2023

Van oorlog in chocoladeland tot een bijzondere toevoeging aan het cultureel erfgoed en een bizarre oplichtingstruc van de grootste influencer van Italië.

Italiaans nieuws in een notendop: november 2023

Van een moordenaar die vrijgelaten wordt vanwege overgewicht tot een uitstervende delicatesse en een bizar maffiaproces tegen het beruchtste maffiasyndicaat.

Italiaans nieuws in een notendop: oktober 2023

Van een rechtszaak tegen thuiswonende zoons van veertig tot een opgepakte maffioso-volkszanger en een gekrompen berg.

Italiaans nieuws in een notendop: september 2023

Van een aardbeving in m’n bed tot een bijzondere Oscar-inzending en wijnmaken met dodelijke afloop.

Italiaans nieuws in een notendop: augustus 2023

Van een kooigevecht in gladiatorstijl tussen wereldberoemde biljonairs tot een belachelijk gemaakt logo van de overheid en kaasmaken met dodelijke afloop.

Italiaans nieuws in een notendop: juli 2023

Van een onverwachte Romeinse opgraving tot bijzonder onwetende toerist slash vandaal en een waarschuwing van de weergoden.

Italiaans nieuws in een notendop: juni 2023

Van borstvoeding onder applaus in de Kamer tot levensgevaarlijke taferelen op de fiets en een door Berlusconi overschaduwd sterfgeval.

Italiaans nieuws in een notendop: mei 2023

Van felgroen gekleurde kanalen in Venetië tot hulpacties in Emilia-Romagna en oorlogen tegen Chinese mozzarella en kweekvlees.