Onze grootste ontdekkingen in Italië van 2023

Net zoals Liesbeth hieronder vertelt ben ook ik behoorlijk honkvast. Maar wat er afgelopen jaar wel is veranderd, is dat ik mijn vaste honk Florence als thuisbasis heb gebruikt om vanuit daar nog veel meer van Italië te zien. In 2023 pakte ik treinen van de Toscaanse zee tot aan de kust van Le Marche en van het Comomeer tot aan het zuiden, waar mijn grootste ontdekking van het jaar lag. Een vraag die ik aan heel team Italiamo stelde: wat was de grootste verrassing waar jij dit jaar in Italië belandde en waarom moet iedereen daar eens naartoe?

Nu je er toch bent: dit is onze bucketlist voor 2024 »

De mooiste bestemmingen van 2023 van team Italiamo

Liesbeth Rasker

‘Hier moest ik even over nadenken, want ik ben vreselijk honkvast en het ietwat negatieve gevolg daarvan is dat ik in een vrij laag tempo nieuwe dingen ontdek. Maar, ik denk dat ik ga kiezen voor een jaargetijde, namelijk: Florence in de winter. In november om precies te zien. Die stad zit diep in mijn hart, maar ik kan niet ontkennen dat ik de drukte van de zomer tamelijk onuitstaanbaar begin te vinden. De lol gaat er daadwerkelijk een beetje af als je alleen maar dat krassende Amerikaans om je heen hoort in plaats van het meanderende Italiaans. Maar zo niet in november! Dan is de temperatuur nog steeds zacht en de straten leeg, en groeten de mensen elkaar weer zoals het in een Italiaans dorp betaamt. Ik heb voor komend jaar al een appartement geboekt voor de hele maand september, maar overweg sterk dat om te boeken naar november.’

Lotte van Scherpenzeel

⁠’Eataly, een warenhuis zoals De Bijenkorf maar dan met alleen meer de beste ingrediënten. Kaas, vis, vlees, wijn en andere heerlijke Italiaanse dingen. De breedte en diepte aan producten en de grootte van het warenhuis maakten indruk op me. Het is de plek om de lekkerste Italiaanse producten te proeven en mag de uitgebreide wijnafdeling met wijnen uit alle streken van Italië niet overslaan.’

Minne Warmerdam

‘Voor mij is dat Castiglioncello, een dorpje aan de Toscaanse kust op anderhalf uur van Florence. Je hebt er kleine strandjes, naaldbomen en pastelkleurige huizen. Als je er bent, ga dan lunchen bij La Baracchino of il Porticciolo. En daarna naar Bagni Nettuno, een leuk strand met strandbar.’

May-Britt Mobach

‘Het stadje Martina Franca in Puglia, vlakbij Ostuni waar wij resideren. Mijn geliefde riep al jaren dat we erheen moesten, maar ik zette telkens mijn hakken in zand. Ik kon me niet voorstellen dat iets leuker is dan Ostuni. Ik kan ook niet zeggen dat het echt leuker is, maar ik vond het wel een parel. En mijn auto parkeerde recht voor een winkel waar ze Max Mara en Golden Goose verkopen, twee prachtige Italiaanse merken. Dus, wat wil een mens nog meer.’

Fenny Bakker

‘Ik zou heel veel plaatsen en restaurants tekort doen als ik zou zeggen: dit is het beste, of daar heb ik het lekkerste gegeten. Voor mij zijn de mooiste herinneringen momentopnames en met wie je bent. Waar ik nu aan denk is afgelopen zomer met vrienden bij Salina Genna in Marsala, aan het eind van de dag met een cocktail in de hand en een adembenemend uitzicht op de zoutpannen, de zonsondergang en een DJ die er een saxofoon bij pakt. Een gevoel dat je in woorden bijna niet kunt overbrengen. Als je er bent, bestel dan antipasti met vis. Maar eerlijk: het eten is een bijzaak.’

Sophie van der Meer

Mijn eigen favoriete bestemming van 2023? Napels. Ik ben hopeloos verliefd geworden op die stad en denk minimaal één keer per week eraan dat ik terug wil. Ik denk ook dat het zo’n stad is waar ik elke keer weer nieuwe dingen zal ontdekken. Ik heb naast een al geschreven ode nog een enorme berg aan inspiratie die ik ga delen op Italiamo, dus blijf lezen en plan die trip vast. Wat ik je in ieder geval ga tippen is waar je elke dag de beste sfogliatelle moet ontbijten, waar je de lekkerste baba au rum haalt, waar je moet zijn voor traditionele Napolitaanse pizza, maar ook voor pizza fritta die je nooit meer vergeet. Bij welke loeigezellige wijnbar het volk zich ’s avonds verzamelt voor natuurwijn, bij welke piepkleine caseificio je de allergrootste knetterverse mozzarella di bufala haalt om die daarna verplicht stiekem in je airbnb zó in z’n geheel op te eten en ga zo maar door. Je hoort het: ik stuur je naar Napels om te eten.