Kookcursus in Italië – kookworkshops, kookvakanties en professioneel Italiaans koken

Aangezien Italiamo nog een neonato* is, een pulcino* dat net komt kijken, kun je sommige antwoorden nog niet in uitgetypte vorm bij ons vinden. Maar die antwoorden, die hebben we vaak dus wel. Gelukkig weten enkele slimmeriken ons mailadres al te vinden, zo ook met de vraag: wat zijn de beste kookcursussen in Italië? U vraagt, wij draaien. Want laat het nu net mijn droom zijn ooit te koken bij de kookschool van Giuliano Hazan in van de beste wijnregio’s van Italië. Al teken ik ook heus voor een dagje traditionele Napolitaanse pizza maken bij dé AVPN, of een professionele kookopleiding in een Italiaans palazzo als ik dat ooit zo aandurven. O, en PS: alle kookcursussen in dit lijstje kunnen in het Engels. Wel zo makkelijk.

*neonato = pasgeborene, pulcino = kuikentje

» Kookworkshop van één dag
» Culinaire vakanties
» Professionele kookcursus in Italië

Kookworkshop van één dag

Cucina Lorenzo de’ Medici

Een van mijn favoriete plekken in Florence is de Mercato Centrale. Daar zit dus ook een profi keuken in verstopt met acht werkstations waar kookworkshops worden gegeven. Je leert er niet alleen Italiaanse gerechten bereiden, maar krijgt ook inzicht in waar de producten vandaan komen, hoe ze worden geproduceerd en wat ze uniek maakt. Dagelijks komen er andere thema’s aan bod, die nog tot een dag vooraf te boeken zijn. Handig voor de twijfelaars onder ons.
Cucina Lorenzo de Medici – Florence – v.a. €80

Scuola dell’Associazione Verace Pizza Napoletana

Waanzinnig: de officiële vereniging die met man en macht het erfgoed van de Napolitaanse pizza beschermt geeft kookworkshops in het epicentrum van de pizza om daar de kneepjes van het vak te leren. In vier uur tijd (dagelijks om 10 of om 16 uur) leer je de échte Pizza Napoletana maken en krijg je een certificaat mee naar huis om in te lijsten. Napolitaanse koffie als ontvangst, twintig minuutjes geschiedenisles, het traditionele deeg maken en dan als een echte pizzaiolo dat deeg uitslingeren tot een pizza. En tot slot natuurlijk proeven.
Neapolitan Pizza Maker for one day – Napels – €84 p.p.

One Day Chef Rome

Rome was cooked in a day, zeggen ze. Een cursus gewijd aan Italiaanse en typisch Romeinse gerechten, maar ook bijvoorbeeld bakthema’s. Chef Matteo Ferroni geeft ze in het Engels en leert je in drie uur tijd de geheimen van de Italiaanse keuken. Kun je daarna weer de hort op, want Rome wasn’t bezocht in one day.
One Day Chef Rome – Rome – v.a. €60 p.p.

Congusto

Een kookcursus van drie uur die je in overleg kunt plannen op een dag of tijdstip dat jou uitkomt. Kiezen doe je uit een menuutje: optie één is in Italiaanse stijl waarbij je pastadeeg, sauzen, brood of bijvoorbeeld traditionele carbonara leert maken. Iets specifieker is de Milanese stijl met typisch Milanese gerechten zoals risotto alla milanese, cotoletta alla milanese en profiteroles. Tot slot is er een pizzaklas waar alles draait om pizza. Smaakt dat naar meer? Er is ook opleiding van vijf maanden te volgen inclusief stage in een echte restaurantkeuken.
Congusto – Milaan – 1-2 personen: €600 p.p. – 3-6 personen: €250 p.p. – 6-10 personen €180 p.p.

Casa Artusi

Casa Artusi is vernoemd naar Pellegrino Artusi, die in het dorp Forlimpopoli werd geboren. Voor wie zich al verslikt bij het lezen van die naam; dat ligt niet bar ver van kustplaats Rimini. Artusi schreef de kookbijbel La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene die je in menig Italiaanse boekenkast terugvindt. In een voormalige kerk in het dorp vind je een bieb, restaurant, museum, wijnkelder, boekenwinkel én kookschool. Daar kun je privé of in een groep kookcursussen volgen die op maat gemaakt voor jou qua tijd en thema. Je kunt daarbij denken aan een pastaworkshop, iconische recepten of een geheel Italiaans menu, waarbij je je kookskills een upgrade geeft, maar ook leert over producten en ingrediënten.
Casa Artusi – Forlimpopoli (Emilia-Romagna) – p.o.a.

Scuola di Arte Culinaria Cordon Bleu a Firenze

Bij deze professionele kookschool in Florence zijn ook dagcursussen te volgen, scroll daarvoor even door naar de professionele kookcursussen verder naar onderen in dit artikel.

Kookvakantie in Italië

Anna Tasca Lanza Cooking School

Bij Anna Tasca Lanza dompel je jezelf onder in de Siciliaanse keuken. Tijdens een verblijf van vier dagen in Casa Vecchie volg je twee kookklassen, krijg je drie keer lunch, vier ontbijtjes en diners waarin je volop Sicilië leert kennen. Je ontdekt de agriculturele geschiedenis van het eiland, bezoekt een kaasmaker die ricotta maakt en drinkt lokale wijnen. Twee keer per jaar is er de optie van een verblijf van twee maanden, waarbij je vijf dagen per week onderwijs krijgt, je onderdak, lunch en excursies zijn inbegrepen. Tot slot zijn er themaworkshops van een aantal dagen te volgen, zoals het maken van tomaten tomatenpasta onder de Siciliaanse zon.
Anna Tasca Lanza – Vallelunga Pratameno (Sicilië) – v.a. €1.980 inclusief verblijf van 4 dagen

Tuscany Cooking School

Een kookcursus die tevens de droom is van de wijnliefhebber (mijnes dus). In Bolgheri, geboortegrond van de Super Tuscans, verblijf je bij het luxe Poggio al Tesoro. Daar heb je een spa, zwembad en zijn topwijnhuizen Sassicaia en Ornellaia je buren voor een week. De cursus is onder leiding van Giuliano Hazan en wijnmaker Marilisa Allegrini. Hazan kun je kennen als de zoon van Marcella Hazan, ook wel godmother van de Italiaanse keuken genoemd. Zelf kan hij er ook wel wat van, getuige zijn lijstje eigen kookboeken. Je volgt vijf kookworkshops en krijgt les over de toonaangevende wijnregio’s van Italië. Tripjes gaan van truffels zoeken met een tartufaio en z’n honden tot het bezoeken van een kaasmaker (waar je zelf buffelkaas leert maken) en een ambachtelijke pastamaker. Lunch vindt plaats in de beter restaurants in de omgeving. De data voor dit jaar zijn vanaf 10 en 17 september.
Tuscany Cooking School – Bolgheri – ca. €6.000 inclusief verblijf van een week

Veneto Cooking School

Diezelfde twee hebben nog zo’n kookschool, maar dan in het noorden. Ook hier is het vijf dagen koken, les krijgen over wijnen en proeven in fijne restaurants. Je verblijft in de waanzinnige Villa della Torre nabij Verona, omringd door de eigen wijngaarden van Allegrini. De tripjes gaan naar een producent van risottorijst, waar met de molen nog altijd op dezelfde wijze gewerkt wordt als in 1648. Aan het Gardameer bezoek je een keuken waar alles draait om vis en zeevruchten en in dezelfde regio leer je over lokale olijfolie. In de buurregio bezoek je een maker van Parmigiano Reggiano en proef je de zeldzame Culatello di Zibello, een aan de lucht gedroogde ham die nog meer wordt gewaardeerd dan prosciutto. De data voor dit jaar zijn vanaf 4 juni, 1 oktober en 8 oktober.
Veneto Cooking School – Veneto – ca. €6000 inclusief verblijf van een week

Culinary Institute of Bologna

Vijf dagen middenin het Appenijnen-gebergte tussen Florence en Bologna. De focus tijdens de workshops ligt op techniek en het verbeteren daarvan voor alle niveaus, aan de hand van het beroemde boek van Artusi. Maar chef Stefano neemt je ook mee op pad naar culturele plekken, om te laten zien waar klassiekers ontstonden. Afhankelijk van je reisschema volg je vier tot vijf lunchsessies en neem je deel aan vier dinerworkshops. Bij een lokale wijnmaker doe je een wijnproeverij en tussendoor staan er trips naar markten en makers op de planning.
Culinary Institute of Bologna – v.a. €3.500 p.p inclusief verblijf van vijf dagen

Agriturismi met kookworkshops

Vaak kun je bij agriturismi ook kookworkshops volgen, of hebben ze tips voor cursussen in de regio. Bij een paar van deze agriturismi op Sardinië bijvoorbeeld, en bij Il Ghiottone in Umbrië. Tot slot lees je hier over nog een kookworkshop in Puglia, meer kookworkshops in Umbrië, kookklasjes op Sicilië en koken in Toscane, een kookworkshop op Capri, leren koken aan het Gardameer en een kookworkshop aan de Amalfikust.

Professionele kookcursus in Italië

Alma

Het gebied rondom Parma is de perfecte plek om uitgebreide kennis te krijgen van de Italiaanse keuken, waar je bij kookschool Alma in het prachtige Palazzo Ducale verschillende drie weken durende cursussen kunt volgen. Er is een pastaprogramma, pizza- en patisseriecursus met of zonder stage. Daarnaast kun je er een uitgebreide cursus rondom de Italiaanse keuken volgen van een jaar en heeft de school heeft een samenwerking met École Ducasse voor een cursus Italiaanse en Franse patisserie van 8 weken.
Alma – Colorno (Emilia-Romagna) – v.a. € 3.900

Scuola di Arte Culinaria Cordon Bleu a Firenze

Deze kookschool is al jaren een instituut in Italië. Je kunt er twee intensieve cursussen rondom de Italiaanse keuken volgen, waarvan de basiscursus vijftien weken duurt en de advanced versie tien. Je leert hier kooktechnieken, ontdekt hoe een professionele keuken in elkaar steekt en loopt gedurende deze weken een praktijkstage. Ook is er een vier weken durende pastacursus en een patisseriecursus van dertien weken. Tot slot zijn er cursussen voor amateurs die variëren van een pastales van drie uur tot zomercursussen van drie weken. Kortom: duik de website even in, want voor elke soort chef is hier wel iets te vinden.
Scuola di Arte Culinaria Cordon Bleu a Firenze – v.a. €110 voor één kookles, €3.700 voor de basiscursus

Italian Chef Academy

Een soortgelijke academie is de internationale Italian Chef Academy in Rome. De cursus waarbij je opgeleid wordt tot professionele chef bestaat uit vier leerniveaus inclusief workshops en stages, die de basis van koken en voedselveiligheid behandelen. Wil je écht een chef worden, dan wordt een sollicitatiegesprek na afloop je hier beloofd.
Italian Chef Academy – Rome – v.a. €3000 voor module 1 van 180 uur