5x Zuid-Italiaanse wijn om met kerst te schenken

kerst wijn

Jaar in jaar uit viert Fenny Bakker haar verjaardag onder de Siciliaanse zon met een goed glas prosecco. Ook thuis staat er volop Italiaans op tafel, en met de kerst en een jaarwisseling in haar huis in Sambuca in aantocht is er reden genoeg voor mooie Italiaanse wijnen en bubbels, waarvan ze haar favorieten uit het Zuiden graag met ons deelt.

Aperitief uit het Noorden

Villa Franciacorta Bokè Rosé Brut  – Lombardije

€35,70

‘De wijn die ik drink als aperitief met kerst is altijd speciaal voor me geweest. Het is een Franciacorta van een prachtig wijnhuis op de route van Lago d’Iseo naar Brescia, waar ik een proeverij had. Bij terugkomst in mijn hotel raakte ik aan de praat met een echtpaar dat er een drankje deed. Ik vroeg hen wat ze dronken en kreeg een glas aangeboden. Het was een rosé Franciacorta. We hebben heerlijk gepraat. Als ik thuiskom koop ik ‘m altijd direct bij onze wijnwinkel, waar ze een rosébubbel en de witte variant verkopen. Franciacorta gaat meer richting champagne dan prosecco en is perfect voor wanneer je iets te vieren hebt.’

Waarom Franciacorta het allerbeste alternatief voor champagne is »

Zuid-Italiaanse kerstwijnen

Planeta Chardonnay – Sicilië

€25,98

‘Mijn favoriete witte wijn is Planeta, een chardonnay die ik drie jaar terug voor het eerst bij restaurant Buata in Palermo dronk. Ik wilde een mooi glas witte wijn, wat ik soms moeilijk te vinden vind. Sommelier Stefano liet me iets proeven. Het eerste glas was così così, een beetje vlak. Het tweede glas was Planeta, en dát was ‘m: een volle wijn met de geur van vanille en boterkoek en fantastische smaak. Ik dronk de chardonnay bij een licht voorgerecht met vis, maar je kunt er ook antipasti bij eten of gewoon zo een glas drinken. Planeta bracht me ook bij het huis waarvoor ik binnenkort teken. Ik deed een wijnproeverij bij het wijnhuis, waar ik naast een vrouw uit Seattle zat. Zij had net een huis in Sambuca gekocht waar ze oorspronkelijk vandaan kwam. We wisselden nummers uit en zo geschiedde.’

Vigne Vecchie Leggenda Primitivo di Manduria – Puglia

€21,95

‘Deze kerst eten we als hoofdgerecht een stoof. Daarbij schenken we Primitivo di Manduria, van wijnhuis Farnese. Een volle, krachtige rode wijn met veel fruit die prachtig donkerrood is. Hij is enigszins zoet omdat hij volgens dezelfde methode als amarone gemaakt wordt; de druiven worden laat geplukt, gedroogd en gerijpt in eikenhout. Toch is hij heel toegankelijk, je kunt de primitivo zonder begeleiding drinken, maar hij is ook heel mooi bij een stoofpot zoals wij eten met kerst. De rode wijn haalt de smaken van vol vlees en zwaardere gerechten goed naar boven.’

Chiantari Nero d’Avola – Sicilië

€8,95

‘Fijn rood is ook de Nero d’Avola van Chiantari, het wijnhuis van de familie Zabu. Het ligt in de omgeving waar ik het huis heb gevonden en is niet heel bekend. Het is een robijnrode wijn met geuren van pruimen, rode bloemen, zwarte kers. Heerlijk vol, warm, zacht en rond met een lange afdronk. Ik drink ‘m bij een vettig stukje vlees van de barbecue, of gebraden vlees uit de oven. De wijn kan in het begin een beetje wrang lijken, maar dat verdwijnt helemaal bij zo’n gerecht.’

Ook lekker volgens Fenny:

  • Feudo Montoni Catarrato Masso Sicilia – ca. €16 – voor bij coquilles of witvis
  • Enigma Biscardo – ca. €15 – volle Sangiovese appassimento in amaronestijl
  • Domini Veneti Sangiovese – ca. €15 – voor bij ossenhaas

Dessertwijn uit Zuid-Italië

Ben Rye Passito di Pantelleria

€29,95

‘Voor bij het dessert heb ik een Ben Rye Passito di Pantelleria. Een dessertwijn van Donnafugata die gemaakt wordt van de zibibbo-druif, ook wel bekend van muscat. De wijn is vol met de geur van verse abrikoos, sinaasappelrasp en er zit iets van tijm of rozemarijn in. Hij is heel intens, fris en zoet. De combinatie met blauwe kaas of iets zoets is heel goed, maar ik zou er bijvoorbeeld geen ijs bij eten.’