Dit zijn de twee lelijkste steden van Italië

Er bestaan lelijke plekken in plekken in Italië, echt waar. ‘Lelijk’ en ‘mooi’ is natuurlijk een kwestie van smaak, maar dat is niet helemaal waar als je het Italianen vraagt. Over één ding zijn ze het namelijk unaniem eens, namelijk: wat de twee lelijkste steden van de laars zijn.

Als je op Google naar deze steden zoekt komen ze nog enigszins aardig uit de verf: pleinen, palmbomen, een haventje zelfs, maar om de lelijkheid ervan te kunnen ervaren moet je er zelf geweest zijn. De kans bestaat echter dat je dat na het lezen van dit artikel helemaal niet meer wilt. En terecht. Dus mocht je vakantieplannen aan het maken zijn, volg de Italiaanse neuzen die allemaal niet in de richting staan van: Foggia en Messina.

De lelijkste steden van Italië

Messina

De allerlelijkste stad van Italië is Foggia, maar Messina volgt al snel daarna. Messina ligt op Sicilië, aan zee. Dat klinkt veelbelovend, zou je kunnen zeggen. Maar niets is minder waar. Messina bestaat niet uit gezellige straatjes maar uit ‘blokken.’ Ongezellige rechte stukken straat met appartementencomplexen. Wat het mooiste stuk van de stad had kunnen zijn, het stukje kust, is een drukke weg. Geen boulevards, geen bankjes vol ijs etende mensen, geen mooi, gezellig of überhaupt toegankelijk strand.

In het centrum zijn de barretjes en restaurants erg zuidelijk, iedereen zit binnen te eten onder TL-verlichting. Als je iets meer uit het centrum gaat kom je terecht in een doolhof van nog meer appartementencomplexen met als enige toevoeging vuilnis. Als je ergens nog een artistieke bezichtiging van zou willen maken in Messina zou het op het straatvuil zijn: bierflesjes (Messina bier, dat dan weer wel), matrassen, kaplaarzen, een haarkam, een bureaustoel en zo kun je eindeloos doorgaan. Maar dat doen we maar niet. We hebben de lelijkste stad immers nog te gaan.

Foggia

Oké, wijs advies en kleine anekdote: als je bus- of treinreis ooit een overstap in Foggia vereist: cancel het hele gebeuren gewoon maar. Een bus nemen ziet er namelijk als volgt uit: er zijn geen digitale borden met bustijden, alleen een onbegrijpelijke kaart van de maand. Wanneer je iemand vraagt waar de bussen vertrekken wordt er met een vaag ‘daar ergens’ in de verte gewezen. Vervolgens moet je maar gokken. Als je pech hebt (zoals ik had) wacht je drie uur en mis je je bus alsnog.

Onder Italianen staat Foggia bekend als ‘een godvergeten plek waar niks is.’ Er zijn flats en huizen, en dat is het. Wederom is gezelligheid ver uit de bouwplannen verbannen. Het openbaar vervoer werkt er slecht, op lekkere pizza na is er weinig culinairs te bekennen en de inwoners van Foggia zijn niet al te vriendelijk tegen toeristen of bezoekers. Ja, er is een basiliek en hier en daar een fontein maar deze zijn absoluut niet heiligmakend. Er is veel verkeer, veel hoge gebouwen, veel grijs, een paar ongezellige winkelstraten en een paar strakke pleinen. ‘Redenen om niet naar Foggia te gaan’ is een veelgemaakte inside joke onder Italianen. Evenals: ‘van alle steden in Italië, is Foggia degene met de minste sterren.’ En tenslotte, wanneer je trein of bus vertraging heeft is ‘je moest via Foggia zeker?’ een veelgemaakte grap.