Hoe spendeer je 24 uur in Lucca?

Sommige steden kun je eindeloos bezoeken en zullen nooit vervelen, andere zijn leuk voor een dag of een weekend. Wat mij betreft is Lucca zo’n stad. Een stad waar je aan 24 uur genoeg kunt hebben, let maar op, met deze tips.

24 uur in Lucca

8.00

Begin de dag met koffie en pasticceria bij Caffè Ninci, een typische Italiaanse bar.

10.00

Maak een wandeling op de stadsmuren. Op ja, deze muren zijn zo’n vier kilometer lang en dertig meter hoog. Ze omcirkelen de stad en zijn verder omringd door groen, wat zo’n wandeling erg ontspannend maakt. Als het regent kun je ervoor kiezen binnenin de stadsmuren te lopen, minstens even bijzonder. 

11.30

Struin wat door de smalle straatjes en kom uit bij de Duomo di San Martino, oftewel de kathedraal van Lucca. De buitenkant is minstens even imponerend als de binnenkant. Je vindt er onder andere een zeer interessante, bewegende variant van ‘Het laatste avondmaal’ door Tintoretto.

13.30

Lunchen doe je bij Buca di Sant’Antonio, een van de oudste restaurants in Lucca. Hier eet je, ietwat fancy, de typische Toscaanse keuken. Denk aan fagioli met Toscaanse olijfolie, pasta met ragù van wild zijn of polenta met porcini.

Meer goede restaurants in Lucca vind je hier »

15.00

Een redelijk onbekende prachtige plek in Lucca is Palazzo Pfanner. Dit is een paleis met paleistuin maar tegenwoordig ook een museum. Het paleis zelf kun je bezoeken waarin je kunt zien hoe het er in de zeventiende eeuw aan toe ging in bij elite. Ook kun je fresco’s bewonderen van bijvoorbeeld Scorsini, maar het mooist is misschien wel de paleistuin vol citroenbomen en beeldhouwkunst. 

17.00

Als er nog zin en tijd is kun je een van de befaamde torens bezoeken. Voorheen waren er zo’n 250 torens te vinden in Lucca, tegenwoordig zijn dat er slechts twee: Torre Guinigi en Torre delle Ore. Hier lees je waarom er precies zo veel torens werden gebouwd tijdens de middeleeuwen.

18.00

Tijd voor aperitivo. Dat doe je bij Vinarkia Della Pavona, een wijn- en cocktailbar waar ze ook eventueel leuke gerechten serveren.

20.00

Je bent in Italië dus avondeten gebeurt niet voor acht uur. Een plek om traditioneel te dineren is bij La Bottega Anna e Leo, rood geblokje tafelkleedjes en grote flessen Chianti. Een als je een auto tot je beschikking hebt is Antica Locanda di Sesto zeker een aanrader, iets buiten het centrum.

22.00

Als de dag bijna om is kun je er nog voor kiezen om op het ovalen plein Piazza dell’ Anfiteatro wat te gaan drinken. De naam verraadt het misschien al, want vroeger was dit een amfitheather. Tegenwoordig is dit de plek waar het ’s avonds het gezelligst is.