Cityguide Ravenna: nog altijd onontdekt en daar begrijpen we niks van

Het is vreemd en het blijft vreemd. Als je Ravenna hoort word je misschien niet direct wild enthousiast. Deze stad aan de Adriatische kust in de regio Emilia-Romagna is al jaren onontdekt. Het is een stad die nooit storm zal lopen of zal krioelen van de toeristen. En gelukkig maar, want de kalmte die er hangt is juist wat deze stad zo heerlijk maakt. Dus: een spa-weekend of een weekendje Ravenna, wat wordt het?

Om te beginnen is Ravenna een cultuurstad met een hoofdletter C. Er bevinden zich in deze stad maar liefst acht plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Nu lees je dit in teksten over Italië om de haverklap. Maar in Ravenna zijn een aantal culturele plekken te vinden die bijna onaards mooi zijn, maar daar later meer over. Het straatbeeld is een combinatie van Bologna, Venetië en Bolzano. Je loopt er onder portici zoals je dat ook in Bologna doet, de stad heeft een soort Tiroolse invloeden zoals Bolzano die heeft en omdat Ravenna aan zee ligt, en het water ook door de stad geborduurd wordt, doet het je op een bepaalde manier ook nog denken aan Venetië.

Wat te doen in Ravenna

De mozaïeken van Ravenna & San Vitale

Om te beginnen is een van die onaards mooie plekken de Basilica di San Vitale. Ravenna wordt ook wel de stad van de mozaïeken genoemd. Dit omdat er naast deze kerk nog een aantal andere plekken zijn met adembenemend mooie mozaïekkunst. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: oké, maar hoe mooi kan mozaïek zijn? Het antwoord op die vraag weet je pas als je naar Ravenna bent geweest. Er zijn geen woorden voor hoe mooi de kleuren en lichtval van de basiliek samenkomen. Dit is een plek die je niet van een foto wilt kennen, maar met eigen ogen gezien wilt hebben. Evenals het mausoleum van Galla Placidia waar je een sterrenhemel van mozaïek kunt bewonderen.

Graf van Dante Alighieri

Dante Alighieri was een erg geliefde schrijver, dichter en filosoof. Misschien wel de meest geliefde van heel Italië, hij overleed in 1321. Hoewel Dante geboren en getogen Florentijn was, werd hij de laatste negentien jaar van zijn leven verbannen naar Ravenna. Om deze reden kun je zijn graf bezoeken in de Basilica di San Francesco. Klein zijpad, in Florence bevindt zich in de Santa Croce basiliek al sinds 1829 een lege tombe, bestemd voor Dante, en wachten de Florentijnen nog altijd op zijn thuiskomst.

Aquarium in de Basilica di San Francesco

Slechts een paar meter verwijderd van Dante’s graf ligt de Basilica di San Francesco. Deze kerk zelf is op zich de moeite waard om te bezoeken, maar wat ‘m echt bijzonder maakt is dat de kelder onder water staat met helder water. Waar ook vissen zwemmen. Als je één euro in de automaat werpt licht het geheel zich op. Absoluut de moeite waard.

Eten en drinken

De keuken van de regio Emilia-Romagna is vrij zwaar maar wel erg lekker. Aangezien Ravenna aan zee ligt en er veel vis wordt gegeten, kun je op veel plekken ook wat lichter eten. Een klassieke trattoria waar je de traditionele keuken kunt proeven is Trattoria il Cerchio aan de Via Cerchio 13. Een leuke wijnbar is Ca’ de Vèn aan de Via Corrado Ricchi 24. Je kunt daar ook goed eten overigens.

Marina di Ravenna & het strand

Zoals eerder gezegd ligt Ravenna dus aan de kust. Dit maakt een dagje strand tussendoor dus extreem gemakkelijk. Je vindt er een haven maar ook brede zandstranden. Langs de kust kun je erg goed verse vis eten. Daarmee bedoel ik pasta vongole eten en witte wijn drinken. Zoals bij Ristorante da Lucia aan de Via Marinara 61.

Ravenna Festival

Elk jaar vind er vanaf eind februari tot juli een muziekfestival plaats in Ravenna. Of nou ja, eigenlijk zijn het dus maanden waarin er in de hele stad worden dan optredens georganiseerd, zowel muziek als theater. Kaartjes kopen doe je hier.

Meer bezienswaardigheden Ravenna

Ten slotte staan de volgende plekken in Ravenna nog op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn dus zeker een bezoekje waard: de Basilica di Sant’Apollinare in Classe, de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, het Battistero degli Ariani, de Cappella Arcivescovile, het mausoleum van Theodorik en het Battistero Neoniano.