Wat merk je in Italië nu nog van de maffia?

Netflix staat vol met series over Italiaanse maffia zoals bijvoorbeeld de Napolitaanse Camorra. Sinds de Godfather-trilogie is er een soort geromantiseerd idee ontstaan over de maffia waar Italianen een ontzettende hekel aan hebben. Als je maffia noemt in een gesprek reageren Italianen al snel geïrriteerd. Ook grappen worden over het algemeen niet gewaardeerd. Over het ontstaan van de maffia in Italië is al veel geschreven. Maar wat merk je er nu eigenlijk nog van?

In de jaren tachtig en negentig was vooral het zuiden van Italië een soort oorlogsgebied. In Palermo bijvoorbeeld woedde er zo’n strijd tussen verschillende maffiaclans dat er op elke straathoek een lijk lag. Het grootste verschil ten opzichte van vijftig jaar geleden is dat de Italiaanse maffia nu vooral ondergronds opereert. Dat wil niet zeggen dat de invloed minder groot is, maar wel minder zichtbaar. Maar je kúnt het nog wel zien in het straatbeeld.

Afvalverwerking

Allereerst speelt de maffia tegenwoordig een grote rol in de afvalverwerking. Italië produceert per jaar zo’n tachtig miljoen ton afval. Iets minder dan de helft daarvan wordt verwerkt door criminele organisaties. De reden daarvan is dat deze organisaties dit aanbieden voor een idioot veel lagere prijs dan reguliere afvalverwerkingsbedrijven. Het resultaat is alleen dat het hier nogal eens rommelt en niet legaal wordt gedaan. Zo zou een groot deel illegaal in de grond worden gestopt of in de Middellandse Zee worden gedumpt. Regels worden omzeild en certificaten vervalst terwijl er miljarden euro’s aan winst wordt gemaakt. In mei vorig jaar kwam de eerste afvaltrein vanuit Rome onze kant op. Dit omdat de hoofdstad zelf haar afval niet meer kon verwerken en het verbranden in ons land beter zou zijn voor het milieu dan het storten in Italië.

Leningen

Het Italiaanse bedrijfsleven staat zelden op stabiele grond. Italië kent geen stevige economie. Daar speelt de maffia goed op in. Helemaal na de coronacrisis. Bedrijven die leningen nodig hebben kunnen die makkelijk krijgen van de maffia. Met alle gevolgen van dien: hoge rentes, afpersing en corruptie. Deze investeringen zijn tevens een goede manier voor witwaspraktijken. Op kleinere schaal gebeurt dit door middel van ‘pizzo,’ dit is een bedrag dat ondernemers en winkeliers betalen aan de maffia om brandstichting te voorkomen. Ze kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen een kleine gokmachine in hun bar of winkel te zetten.

Wegen

De wegen in Italië worden naarmate je verder naar het zuiden van Italië gaat steeds slechter. Hierover wordt gespeculeerd dat ook het Italiaanse wegennetwerk en het onderhoud ervan onder verantwoordelijkheid van corrupte organisaties vallen. Om deze reden verdwijnt veel geld bedoeld voor wegenonderhoud in een afvoerputje. Italiaanse wegen zijn een soort oude deken waar steeds nieuwe lapjes op worden geplakt. Wegwerkzaamheden duren lang en worden slecht uitgevoerd.

Drugs en andere illegale praktijken

Net als in Nederland is de Italiaanse maffia ook betrokken bij drugshandel. Drugs zijn illegaal in Italië en relatief duurder dan in Nederland. Naast drugs vallen andere illegale praktijken ook binnen de portefeuille van de maffia zoals bijvoorbeeld wapens, prostitutie, mensenhandel maar ook online fraude en bitcoinhandel.