Handleiding: hoe overleef je een ochtend op de markt in Italië?

Misschien herken je het wel: je begeeft je op een romantische Italiaanse markt vol streek- en seizoensproducten maar wordt overvallen door twijfel. Bij welk kraampje koop je wat? Hoe weet je waar je de beste producten voor de laagste prijs vindt? En hoe ga je om met de drukte en wirwar aan marktkramen? Deze handleiding kan dan goed van pas komen.

Een kleine introductie tot de markt in Italië

Markten, zowel overdekt als niet overdekt, worden altijd goed bezocht door Italianen. Op zaterdagochtend wordt er nog net niet gevochten om de beste bloedsinaasappels. De gemiddelde leeftijd van de marktbezoekers ligt vaak ver boven de zeventig. In Italië dient de markt niet alleen als plek om de wekelijkse boodschappen te halen, maar is er tevens een groot sociaal aspect aan verbonden. Het is een plek om te klagen over de politiek, om roddels en recepten uit te wisselen of gewoon te kletsen over alledaagse dingen.

Sta vroeg op

Marktochtenden zijn voor vroege vogels. Niemand zei immers dat het leuk zou worden. Na tienen zijn veel goede producten al weg. Hier kwam ik recentelijk achter toen ik een keer om negen uur ging, in plaats van mijn gebruikelijke twaalf uur. Ik zag hele nieuwe, nog goed gevulde, kramen. Kramen die om twaalf uur dus al lang en breed waren afgebroken. Dus heb je een marktochtend op de planning, dan kun je er het best vroeg de wekker zetten en proberen er rond negen uur te zijn.

Boodschappenlijstje en koffie

Als je dan toch nog wakker moet worden, begin met een kopje koffie en maak direct een boodschappenlijstje. Je mee laten voeren door wat je tegenkomt is een romantisch idee en zou in theorie kunnen werken. Maar het zou er ook zomaar voor kunnen zorgen dat je terugkomt met een onsamenhangende combinatie boodschappen waar je niks mee kunt. Focus is belangrijk.

Ga naar de drukste kraam

Het werkt een beetje hetzelfde als met het uitzoeken van een restaurant; als het er druk is, is dat meestal een goed teken. Vaak moet je een nummertje trekken. Check dit even goed. Als dat niet het geval is, moet je een beroep doen op je eigen assertiviteit. Verder verschilt het of je de producten zelf mag pakken of dat ze voor je worden gepakt. Wel mag je altijd aanwijzen welk specifiek product je precies wilt hebben. Italianen doen dit zelf ook vaak. Kwaliteit is belangrijk. Bij de viskraam kun je bijvoorbeeld kijken of de ogen van de vis helder zijn, als ze glazig zijn betekent het dat de vis minder vers is. Afdingen is niet gebruikelijk op de Italiaanse markt, met contant geld betalen wel.

Aanprijzen mag, opdringen niet

Dat producten worden aangeprezen op een markt is niet zo vreemd. Schrik dan ook niet als er hier of daar wild geschreeuwd wordt. Echter is het niet prettig, en niet zo’n goed teken, als producten je worden opgedrongen. Koop dus niet bij de kramen waar je dat gevoel krijgt.

Kies seizoensgebonden producten

Seizoensgebonden groenten en fruit eten doen ze in Italië veel. Deze producten zijn vaak ook het meest vers. De simpelste manier om erachter te komen wat er in het seizoen is, is door dit aan de marktkoopman of -vrouw te vragen: ‘Cosa hai di stagione?’ Ook kun je vragen of iets uit eigen tuin komt: ‘Hai qualcosa da orto?’ Bij afrekenen wordt er vaak gevraagd of je er nog iets van verse kruiden bij je boodschappen wilt zoals tijm of peterselie; deze hoef je meestal niet te betalen.

Neem je geduld mee

Zoals met veel dingen in Italië is het handig om je geduld mee te nemen. Op de markt hebben mensen geen haast en duren dingen soms lang. Het makkelijkste is om je eraan over te geven. Als je lang bij een kraam moet wachten heb je gelijk even de mogelijkheid om de sfeer van de Italiaanse marktochtend goed in je op te nemen.