Dit zijn de meest toeristische dorpen van Italië waar je in 2024 niet wil komen

Italiaanse steden zijn druk, dat staat vast en is algemeen bekend. De Trevifontein in Rome kun je tegenwoordig beter gewoon helemaal overslaan, Venetië is een nieuw Disney-land waar je een ticket voor moet kopen en Florence werd onlangs nog ‘prostituee’ genoemd door de directeur van de Galleria dell’Accademia omdat volgens haar de stad haar authenticiteit verloren heeft onder de last van toeristen. Je zou dus kunnen zeggen: trek lekker naar de dorpjes. Maar er zijn ook genoeg dorpen die ten prooi zijn gevallen van miljoenen reizigers per jaar. Dit zijn de meest toeristische dorpen van Italië.

Meest toeristische dorpen Italië

Ze zijn stuk voor stuk prachtig en terecht niet onopgemerkt gebleven, deze dorpjes die overspoeld worden met toeristen. Het zijn overigens ook niet de enige; zo houdt heel Atrani momenteel z’n hart vast voor wat een Netflix-serie met hun thuis zal gaan doen. Vakantieplatform Holidu maakte een lijstje met de meest toeristische dorpen van Italië, die je misschien voortaan liever wil vermijden. Als je voor je rust komt, dan. Ik vraag me wel af of de onderzoeker niet het een en ander vergeten is. San Gimignano, ofzo. Misschien heeft men daar in 2024 even geen zin in.

1. Positano

Een juweel aan de Amalfikust, maar wel retedruk. Men komt er voor de pastelkleurige huizen die tegen de bergen zijn geplakt en boven zee uittorenen, de nauwe straatjes en trappen, voor de wandelroutes in de buurt en ook de luxe reiziger kan er z’n geluk niet op, met hotels met torenhoge prijzen en ook winkelstraten met schrikbarende prijskaartjes.

2. San Vito Lo Capo

Dat ligt dus op Sicilië, aan de westkust. Daar zijn volop prachtige baaien met kristalhelder water, een natuurreservaat om te wandelen en in het dorp zelf is het ’s zomers zo populair dat de bars en clubs het licht pas in de late uren uitdoen.

3. Portofino

’t Is een zonde, want Portofino is wederom prachtig dus zonde om over te slaan. Je bent er alleen zeker niet de enige, als je er op zoek gaat naar een lekkere jetsetvakantie. In de haven is het superjachtjes tellen, de restaurants zijn net zo chic als de winkels en je kunt er zomaar een bekend gezicht tegen het lijf lopen. Bovendien kan ook de wandelaar hier terecht, al kun je daarvoor net zo goed om Portofino heen lopen.

4. Maratea

Ook wel bekend als de ‘Parel van de Tyrreense Zee’ en ligt aan het piepkleine stukje kust van Basilicata dat die zee raakt. Ik ben daarom ook best verrast dat de stad in deze onbekende regio tot dit lijstje meest toeristische bestemmingen hoort. Wellicht is het een combi van naar zee vluchtende Italianen en buitenlandse aanwas. In Maratea komt men voor de wijd-armse tweelingbroer van de Cristo Redentore uit Rio de Janeiro, het historische centrum en natuurlijk: strand.

5. Amalfi

Niet verrassend: Amalfi. Ooit een ouderwetse vissersplaats, tegenwoordig een bomvolle badplaats die nog wel altijd charmant is. Heeft dezelfde kwaliteiten als Positano, maar is iets minder tegen de bergen aan gebouwd en wat grootser opgezet.

6. Bormio

Tot slot de enige die het hele jaar door toeristen trekt. Het oude centrum in de stad in Alpen is geliefd, de keuken ook en er zijn thermale baden in de buurt. In de winter wordt er uiteraard geskied.