Bij deze prachtige wijnhuizen op Sicilië kun je ook overnachten

Al sinds haar 18e komt Fenny Bakker op Sicilië. Inmiddels is Sambuca haar tweede thuis en viert ze altijd haar verjaardag onder de Italiaanse zon met een goed glas prosecco. Met ons deelt ze haar verhalen en verklapt ze de best bewaarde geheimen van het eiland, met dit keer twee wijnhuizen waar je ook kunt blijven slapen.

La Foresteria Planeta Estate in Menfi

Vanaf mijn dakterras op Sambuca di Sicilia kijk ik op Lago Arancio en op de wijngaarden van Planeta, het gebied waar mijn droom is uitgekomen. Ik tipte er al eerder een wijnproeverij met heerlijke lunch, maar je kunt bij Planeta dus ook overnachten.

La Foresteria Planeta Estate is van dezelfde familie, die bekend staat om de wijnen en olijfolie die ze produceren. Het wine resort ligt niet ver van Menfi, dat in 2023 Città del Vino werd, en wordt omringd door kruidentuinen en een prachtig zwembad. De klassieke, tijdloze kamers zijn vernoemd naar de lokale planten, van lavendel en rozemarijn tot de meer exotische santolina en artemisia.

Het restaurant staat onder leiding van chef-kok Angelo Pumilia, die een modern menu met traditionele smaken van het eiland neerzet, uiteraard perfect passend bij de wijnen. Mijn favoriet toen ik er was? De combinatie van de Planeta Etna Bianco bij een insalata di polpo. Afkomstig van de wijngaarden van Feudo di Mezzo, ook eigendom van het wijnhuis Planeta en gelegen op de Etna op 700 meter boven zeeniveau. Daar zijn de bodems buitengewoon rijk aan mineralen, afkomstig van de lava. Ik had bij La Foresteria Planeta Estate een fantastische avond, met heerlijk nagenieten op ons eigen terras voor de kamer. Hetzelfde terras waar de volgende ochtend een ontbijt klaarstond.

Cantine de Gregorio in Sciacca

Nog een andere aanrader is overnachten bij Cantine de Gregorio in Sciacca. Ontvangen worden in het oude familiepaleis van de familie, wie wil dat nou niet. De torenkamer van het landhuis wordt momenteel verbouwd, om er een prachtige plek om te overnachten te realiseren. Deze is dus nog niet af, maar er is tot die tijd wel een fijn alternatief: de suites van het wijnhuis iets verderop in Sciacca zelf.

Het vinden van het wijnhuis gaat niet zonder navigatie; eenmaal aangekomen dompel je onder in een oase van rust. De wijnmakerij is niet heel groot, maar je kunt er een rondleiding krijgen in de wijngaard en in de ruimtes waar de vaten liggen opgeslagen. Op het moment dat ik er was, waren ze bezig met de nieuwe lijn ‘Le Stranizze’ een fruitige brut rosé.

Op het wijngoed kun je ook dineren, op hoog niveau. Vorig jaar zomer at ik er tussen de olijfbomen en bougainville, een moment om nooit meer te vergeten. Je kiest er vis of vlees, krijg bijpassende wijnen en is je glas leeg, dan word je zonder zeuren bijgeschonken. De eigenaren komen persoonlijk langs de tafel en het personeel is kundig en attent. Op zo’n lange avond hier voel je je als gast echt een koning. En maak je je druk om de terugweg naar de stad? Ze zijn altijd zo lief om een taxi voor je te regelen.