Rome – 5 eigentijdse tips voor musea en gebouwen in De Eeuwige Stad

Roma è Roma, zo zeggen de Romeinen. Rome is Rome. De stad is uniek, dankzij de grote hoeveelheid overdonderende monumenten, de historie die op elke straathoek voor het oprapen ligt, de grootse pleinen en fonteinen, de erfenis van Caravaggio en Michelangelo, de kunst om van het leven te genieten en te dromen. Je zou het met al die schatten uit de Romeinse tijd misschien bijna vergeten, maar Rome is ook een prachtig decor voor moderne musea en gebouwen. We tippen er vijf.

Museo Nazionale delle Art del XXI Secolo

In de wijk Flaminio, ten noorden van het historisch centrum, vind je het MAXXI, het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo. Het is het eerste nationale museum voor hedendaagse kunst in Italië, vanaf de 21e eeuw. Het beslaat bijna dertigduizend vierkante meter, verdeeld over verschillende zalen die elkaar overlappen en kruisen. Ook de locatie zelf is bijzonder: het museum is gevestigd in een voormalige autofabriek. De architecte, Zaha Hadid, heeft een knap staaltje werk geleverd, want het MAXXI is echt een van de meest bijzondere moderne gebouwen die je ooit hebt gezien. Hadid liet tijdens een internationale competitie ruim tweehonderdvijftig concurrenten – onder wie Rem Koolhaas – achter zich met haar unieke, vooruitstrevende ontwerp.

Chiostro del Bramante

Op een steenworp afstand van het drukke Piazza Navona ligt het Chiostro del Bramante, waar in de voormalige kloosterzalen tentoonstellingen gehouden worden met meestal moderne kunst op het programma. Zo waren er de afgelopen jaren tentoonstellingen met onder anderen Banksy, Mirò, Karl Lagerfeld, Escher, Stanley Kubrick en Chagall in de hoofdrol.

Palazzo Merulana

Palazzo Merulana opende in mei 2018 de deuren. In het voormalige Ufficio d’Igiene vind je nu de kunstcollectie van de Fondazione Elena en Claudio Cerasi, die grotendeels bestaat uit werken uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Er zijn werken van onder meer De Chirico, Jan Fabre, Giuseppe Penone en Giacomo Balla te zien.

Singer Palace Hotel

Het Singer Palace Hotel bevindt zich in de voormalige Singerfabriek, op steenworp afstand van de bekendste bezienswaardigheden van Rome. Vanaf 1930 werden hier de beroemde, Amerikaanse naaimachines geproduceerd. Architect Mario Loreti rustte het gebouw uit met voor die tijd typische marmeren trappen, elegante metalen balustrades en bakelieten details. Het hotel is een stijlvolle mix van originele details en een moderne inrichting; van het stoffige fabrieksverleden is weinig meer te merken. Het dakterras op de vijfde verdieping is ook toegankelijk voor wie niet in het hotel blijft slapen en biedt een magisch uitzicht over de daken van het historisch centrum.

La Lanterna

Over daken gesproken: zorg dat je tijdens het shoppen een blik werpt op La Lanterna. Deze moderne kubistische koepel van de beroemde architect Massimiliano Fuksas werd verweven met het voormalige Palazzo dell’Unione Militare, nu een winkelpand waarin H&M is gevestigd. Van glas en staal fabriceerde Fuksas een futuristisch bouwwerk met panoramaterras. Ook in het pand zijn details in dezelfde stijl te zien. Loop de paskamers van H&M maar eens binnen. La Lanterna wordt gebruikt voor feesten en evenementen en is dus helaas niet toegankelijk. Wil je het bouwwerk toch van dichterbij zien? Ga dan voor een drankje naar het panoramaterras van Zuma, een sushirestaurant annex cocktailbar op het dak van het naastgelegen Fendi. Je kijkt dan uit op het dak van La Lanterna.