Waarom je áltijd paracetamol mee moet nemen op vakantie naar Italië

Al sinds ik me kan heugen ga ik naar Italië met Nederlandse pijnstillers in mijn koffer. Wie of wat me dat op het hart heeft gedrukt weet ik niet meer, maar ik volg het advies trouw op. De waarom ontdekte ik dan ook pas toen ik voor het eerst voor langere tijd in Italië verbleef. Mijn paracetamol bleek goud waard. En dat zit zo.

Peperdure paracetamol

De Italiaanse apotheek heeft behoorlijk wat streepjes voor op de Nederlandse. Ze huizen vaak in statige panden, apothekers lopen standaard in nette witte jas en bovendien hebben ze de kennis en bevoegdheid om medisch advies te geven, gezien ze een vijfjarige opleiding daartoe hebben gevolgd. Maar bovenal heeft de Italiaanse apotheek een streepje voor omdat het eigenlijk best een boevenbende is. De zoete familiebedrijven waar de tijd lijkt stil te staan hebben al een eeuwigheid de bijna-monopolie op de geneesmiddelenmarkt, en daarom durven ze je voor een doosje paracetamol meer te vragen dan een stuk pizza al taglio bij de bakker kost.

Een pakje pijnstillers kost je in Nederland zo’n €1,40 voor vijftig stuks. Dat moest ik opzoeken, want het is zo’n verwaarloosbaar bedrag dat ik er niet eens een idee bij had. In Italië tel je voor zo’n pakje €5 à €10 neer. En voor dat eerste bedrag krijg je zeker geen doosje van vijftig. Eerder twintig.

Macht in medicatieland

In Italië is de farmacia bijna de enige plek waar je pijnstillers kunt kopen, wat in de wet is vastgelegd. Dat geldt eigenlijk voor ongeveer alle medicatie die je kunt bedenken. En al zit de gezondheidszorg er vrij netjes in elkaar qua kosten, geldt voor dit soort receptvrije medicijnen dat er mooi van geprofiteerd kan worden door de apotheker. De kracht van A-merken stimuleren de verkoop, dus prijsconcurrentie is er amper op de markt. Ergens begin dit millennium is er weerstand tegen geweest, waarbij resultaat werd geboekt: de supermarkt mocht beginnen met de verkoop van medicatie zonder recept. Maar daar kwamen uiteraard wel weer wat andere regels bij kijken.

Zo moet de supermarkt een speciale parafarmacia- of farmacia-afdeling hebben die geregistreerd is bij het Ministerie van Volksgezondheid. Ook moet-ie aan gedetailleerde voorschriften voldoen, zoals een duidelijk herkenbare apotheker die fulltime aanwezig is. Je zou maar even vergeten zijn hoe een zetpil werkt. Je raadt ’t al: hier wordt je pijnstiller niet goedkoper van. Dus zijn er maar weinig supermarkten aan begonnen, en ligt dat pakje paracetamol nog altijd met dezelfde torenhoge prijs bij de farmacia te wachten.

Ook mee in de koffer naar Italië

Is het de angst voor verandering? Het onvoorwaardelijke aanzien van een mens in uniform? Wie zal het zeggen. Totdat de Italiaan in opstand gaat, zou ik dus gewoon die paracetamol van thuis meenemen. En denk meteen even na of je nog meer nodig hebt van de drogist. Vitaminen, oogdruppels; ook gelijk die koffer in. Behalve pillen tegen menstruatiepijn, want die moet je dan weer meenemen vanuit Italië naar huis.