Pigneto is de meest underrated wijk van Rome

Rome is gigantisch. Maar echt gigantisch. Je kunt 45 minuten in de metro zitten en nog steeds de stad niet uit zijn. Goed schoeisel is essentieel in La Città Eterna. Wat leuk is, is dat er een aantal wijken zijn die nog redelijk onontdekt zijn gebleven, zoals de meest underrated wijk van Rome: Pigneto.

Pigneto

Het is opmerkelijk dat deze wijk op het wereldwijde web in 2015 al opkomend werd genoemd, en in 2017 en in 2020 ook en dus eigenlijk altijd. Als je er nu rondloopt zou je nog steeds kunnen zeggen dat deze wijk upcoming is. Misschien is dat juist de charme van Pigneto. Het is een wijk omringd door snelwegen, treinsporen en hoge flatgebouwen. Maar het gevoel als je er rondloopt is een beetje New Orleans-achtig. Jazzy, rommelig, levendig. Ik leerde deze wijk voor het eerst kennen doordat het een plek is waar je goedkoop kunt drinken. De naam Pigneto viel en ineens was het geen vraag meer waar we elke vrijdagavond te vinden waren.

De wijk Pigneto ligt tussen de wijken Tuscolano en Municipio IV in en valt binnen de categorie ‘buitenwijk,’ maar dat lijkt eigenlijk alleen maar voordelen te kennen. In de restaurants vind je niet alleen de klassieke Romeinse keuken maar ook die van verschillende, andere, culturen. Iets dat in Italië jammer genoeg best zeldzaam is. Je vindt er muurschilderingen, stoffige barretjes, markten met groente en fruit, moderne wijnbars, jazzcafés en heel veel volle terrassen op straat. Pigneto heeft zeker dat rauwe Rome-randje maar de sfeer is er iets gemoedelijker. Het is er iets rustiger en iets groener.

Jonge en moderne wijk in Rome

Het goedkoop drinken was geen leugen, je betaalt ongeveer voor een spritz of negroni ongeveer de helft vergeleken met wat je er in het centrum voor betaalt. Pigneto is van oorsprong een arbeiderswijk die bekend staat om haar antifascistische imago. In de Tweede Wereldoorlog is het volledig platgebombardeerd, waardoor er nu weinig tot geen historie te vinden is. Voor Rome is dat eigenlijk best verfrissend, het sleept het niet het logge en bombastische achter zich aan. Omdat de Romeinse Universiteit La Sapienza dichtbij ligt is dit een geliefde studentenwijk, waar de huren laag zijn. Om deze reden trekt het ook veel muzikanten en kunstenaars aan. Het is een plek waar jong Rome samenkomt om bij een expositie, samen naar een voetbalwedstrijd te kijken of snel een hapje te eten. Als ik ooit terug zou verhuizen naar Rome, zou ik zeker in Pigneto gaan wonen.