Huh? In Rome staat dus ook een Egyptische piramide

Rome herbergt zoveel schatten dat je deze niet op twee handen kunt tellen. Van het Colosseum tot de Spaanse Trappen en de Trevifontein; stuk voor stuk heel mooi, maar loeidruk. Interessanter is om wat meer buiten de gebaande paden te gaan, zoals naar het geheime sleutelgat van Rome bijvoorbeeld, of naar de eeuwenoude piramide die je in hartje Rome vindt.

Egyptische invloeden in Rome

Een piramide in Rome? Mijn geschiedeniskennis rijkt helaas niet zo ver dat ik me kan heugen dat de Egyptenaren ooit in Italië zaten. Maar het zit dus zo: zo’n dertig jaar voor Christus heeft de Romeinse keizer Augustus de Egyptische koningin Cleopatra verslagen, waardoor hij ook daar de macht kon grijpen. Om zijn overwinning te vieren, liet hij piramides en obelisken nabouwen in Rome. Het schijnt zelfs dat hij echte Egyptische obelisken per boot heeft laten verschepen naar Rome. Een pittig klusje, waarbij ik me niet eens kan voorstellen hoe dat gegaan moet zijn. Deze overwinning van keizer Augustus is dus een van de redenen waarom je door de hele stad Rome nog Egyptische invloeden kunt zien. Zo ook de piramide van Cestius.

De Piramide van Cestius

De enige overgebleven piramide en een van de best bewaarde gebouwen uit deze keizerlijke periode is de Piramide van Cestius. Deze piramide is meer dan 2.000 jaar geleden gebouwd voor priester Caius Cestius en zijn familie. Hij was toen een belangrijk man en zeer groot fan van de Egyptische stijl. Zelfs zo’n grote fan dat hij een piramide wilde voor zichzelf en zijn familie als mausoleum – een monumentaal pand waar de as van overledenen in werd bewaard.

Nog een andere eis was dat de piramide binnen een jaar gebouwd moest worden en dat is gelukt. De piramide van 36 meter hoog is in slechts 330 dagen gebouwd. Reden dat er zo’n vaart achter zat, is dat nakomelingen van Cestius anders hun deel van de erfenis niet zouden krijgen. Dit is niet zomaar verzonnen, maar staat zelfs in een inscriptie in de piramide zelf. Nogal een veeleisende man dus, die Caius Cestius.

De piramide van Cestius is in vergelijking met de echte zware jongens uit Egypte van bijna 140 meter hoog niet zo immens groot, maar bijzonder is hij wel. Je vindt de piramide aan de rand van Rome, op de Via Ostiensis en bij het treinstation Piramide. Je kunt er gratis heen.