Het geheime sleutelgat van Rome

Het kan niet anders dat de historische stad Rome geheimen herbergt. Als je een keer wat anders wilt zien dan de Trevifontijn of het Colosseum, is het tof om op zoek te gaan naar het geheime sleutelgat van Rome. Wat er zo bijzonder is aan dit sleutelgat? Dan moet je er eens doorheen kijken.

Het sleutelgat van Rome

Je vindt deze bijzondere plek op de Aventijn, dit is een van de zeven heuvels van Rome. Om nog preciezer te zijn, op Piazza dei Cavalieri di Malta in de deur van de priorij van de Orde der Maltezer Ridders. Dit is een eeuwenoude ridderorde van Malta. De toegang tot deze residentie is helaas gesloten, maar daar kom je helemaal niet voor. Het enige wat je namelijk wilt, is gluren door het sleutelgat.

Het uitzicht door dit sleutelgat is spectaculair, de groene heg in de tuin van de ridderorde omlijst precies de koepel van de Sint-Pieter in het Vaticaan. Net een schilderij waar je oog direct naartoe getrokken wordt. Wat zo bijzonder is, is dat je terwijl je door dit sleutelgat kijkt in bijna drie landen tegelijkertijd bent. Je staat op Italiaans grondgebied, kijkt uit over de tuin van de ridders wat officieel grondgebied is van de Maltezer Orde en over Vaticaanstad, wat de kleinste onafhankelijke staat ter wereld is.

Zin om eens lekker te gluren? Wij raden aan om een wandeling te doen naar de top van de Aventijn heuvel. Het is makkelijk en je komt langs de rozentuin van Rome met gigantische bomen en natuurlijk, rozen. Ook ga je langs Giardino degli Aranci, een sinaasappeltuin met een wijds uitzicht over Rome. Mocht je dit geheime sleutelgat dus niet kunnen vinden, dan heb je er in ieder geval een memorabele wandeling ernaartoe.