Wat kun je doen als je een uur overstaptijd hebt op Bologna Centrale?

Bologna Centrale is een treinstation waar je vaak overstapt. Het is een van de drukste treinstations van Italië en het is behoorlijk groot, druk en chaotisch. Maar dat betekent ook dat er veel te doen is. Stel, je hebt overstaptijd van een uur, dan is het doodzonde om gewoon maar op je volgende trein te gaan wachten. Er is op en rondom Bologna Centrale namelijk veel meer te doen dan dat; eten, drinken en zelfs een beetje sightseeing in de stad red je wel.

Eetplekken op Bologna Centrale zelf

Voor een prima eetstop hoef je het station niet eens te verlaten. Verwacht geen extreem hoogwaardig eten, maar je kunt in ieder geval je honger stillen voor je de volgende trein instapt.

Dispensa Emilia – hier eet je Bolognese specialiteiten zonder het station te verlaten. Perfect voor een snelle hap.
Rossopomodoro – dit is een groot pizzarestaurant vlakbij de hoodfdingang. Hier kun je pizza eten, sandwiches, koffie en drankjes, zowel ter plaatse als om mee te nemen.
Vecchia Bologna Panini – dit is een klein broodjeskraampje met de bekende broodjes mortadella uit Bologna. Ook ideaal om mee te nemen in de trein.
Gamberini – hier haal je een cappuccino met een pistache pasticceria erbij
Vyta – ook perfect voor koffie en een snack voor onderweg.
Panfe – een kleine bar die zich op het westplein van het station bevindt.
Supermercato Despar – dit is een supermarkt, net buiten het station, op Piazza delle Medaglie D’Oro. Hier vind je alles wat je nodig mocht hebben.

Restaurants in de buurt van Bologna Centrale

Mortadella Shop – tegenover Bologna Centrale. Hier kun je uitstekende broodjes mortadella halen.
Ristorante Bolognese – slechts 3 minuten lopen van het station. Hier kun je typische Bolognese gerechten eten zoals tortellini in brodo en tagliatelle al ragù.
Il Veliero Ristorante Pizzeria – dit traditionele pizzarestaurant ligt op 6 minuten lopen van het station.
Trattoria Da Romano – deze simpele trattoria ligt op 5 minuten van het station, heeft een huiselijke sfeer en traditionele Bolognese gerechten.

Snelle dingen om te doen tijdens je overstaptijd

Vliegensvlug torenbezoek

Een van de meest typerende, en tevens vlug te bezoeken bezienswaardigheden van Bologna zijn de twee scheve torens, Asinelli en Garisenda, gelegen op de kruising van vijf oude straten. Je kan de 498 treden van de Torre degli Asinelli beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Bologna vanaf 97 meter hoogte, maar deze is momenteel gesloten vanwege verzakking en herstelwerkzaamheden. De torens zijn ongeveer 1,5 km van Bologna Centrale Station, bereikbaar in 22 minuten lopen, 13 minuten met de bus, of 10 minuten met een taxi. Buslijnen 25, 27 en 30. Voor een overstap van een uur op Bologna kun je ze dus bezoeken, maar is effectief tijdsmanagement essentieel.

Piazza Maggiore

Om Piazza Maggiore, het centrale plein van Bologna, te bezoeken gelden dezelfde loop- taxi- en busadviezen als bij de torens. Dit plein is het centrum van de stad en omgeven door indrukwekkende gebouwen zoals Palazzo d’Accursio, Palazzo dei Notai, de Basilica van San Petronio en Palazzo dei Banchi.

Mercato delle Erbe

De Mercato delle Erbe is een markthal in Bologna. Hier kun je traditionele gerechten eten zoals tortellini en tagliatelle al ragù, pizza of piadina’s. De markt ligt iets meer dan 1 km van Bologna Centrale Station, bereikbaar in 15 minuten lopen, 9 minuten met de bus, of 5 minuten met een taxi. Buslijnen 25 en T21 verbinden het station met de markt.

Parco della Montagnola

Parco della Montagnola is het oudste park van Bologna, kunt hier ontspannen of de markt bezoeken die elke vrijdag en zaterdag plaatsvindt. Het park ligt op 500 meter van Bologna Centrale Station, bereikbaar in 10 minuten lopen of 5 minuten met de bus (25 en T2).