Nieuw op Netflix: Suburræterna, de spin-off op maffiaserie Suburra

Dolgelukkig word ik ervan als Netflix eindelijk weer een veelbelovende serie aankondigt in het Italiaans. Er is een aanbod van prima omvang te vinden bij de streamingdienst waar zo nu en dan wat bij komt, maar mijn rijtje favoriete Italiaanse series blijft al een akelig lange tijd on-aangevuld. Tot nu, want Suburra, een van de beste maffiaseries ooit, krijgt een spin-off. En snel ook: Suburræterna verschijnt 14 november al op Netflix.

Spin-off Suburra

Een kleine opfrisser. Suburra: Blood on Rome is een maffiaserie die in 2017 op Netflix de lucht in werd geslingerd en dat was weer een vervolg op de gelijknamige film uit 2015. Het verhaal van de serie speelde zich af rond drie hoofdpersonen: de zoon van een maffioso, de zoon van een politieagent en een Sinti-bendelid, die verwikkeld raakten in de bloederige strijd om Ostia, een kustplaatsje nabij Rome. In 2021 kwam er na drie seizoenen een eind aan het geweld.

Suburræterna

In Suburræterna zien we twee van deze hoofdpersonen terug. We zijn drie jaar verder dan Suburra, en in 2011 is het Cinaglia (die maffiazoon) die het nalatenschap van Samurai (maffiabaas uit Suburra) voortzet. In Rome heerst alleen volop sociale onrust, is er een crisis in het Vaticaan en staat de regering op wankelen. Om te voorkomen dat z’n familie straks alleen nog in de maffiageschiedenisboeken voortkomt, laat de tweede hoofdpersoon z’n gezicht weer zien.

Een rommelende revolutie in de onderwereld die de macht van Cinaglia en collegae wil overnemen dwingt Spadino (Sinti-bendelid) om terug te keren van weggeweest. “Er heerst chaos in Rome, gevestigde allianties lopen gevaar en de spanningen met opkomende clans nemen toe.” meldt Netflix. “De wereld van Suburra neemt een nieuwe wending.” Naast bloedvergieten en machtsspelletjes hoop ik ook in Suburræterna weer op een even grote glansrol voor boevenstaatje Vaticaan, waar onderstaande trailer mij gerust in stelt.

14 oktober dus, in de agenda. Tegen die tijd heb ik Ferry er ook wel op zitten, dus hoog tijd voor meer criminaliteit op de buis. Sluit deuren en gordijnen, Suburræterna komt eraan.