Wat eten we op donderdag? Vraag het Romeinen

Voor sommige mensen is het de leukste en voor anderen de meest irritante vraag die er bestaat. Wat eten we vanavond? In Rome hebben ze daar op donderdag geen last van. Voor Romeinen staat namelijk al vast wat ze dan eten. En ik beloof je dat je deze traditie graag in je eigen huishouden voortzet.

Giovedì gnocchi is iets wat je in Rome veel hoort. Nog even voor de zekerheid, je spreekt het uit als njokki, en niets anders. Gnocchi valt onder de categorie pasta maar is gemaakt van aardappel. En wordt in Rome dus altijd op donderdagen gegeten. Bij traditionelere trattoria’s zoal Giggetto of Dal Cavalier Gino wordt er op donderdag gevraagd of je de kaart nodig hebt of gewoon gnocchi wilt. Over het algemeen wordt een bordje giovedì gnocchi met tomatensaus of sugo gegeten, of soms met ragù, maar je kent de Italianen, hoe simpeler hoe beter.

Natuurlijk vroeg ik me af waar deze traditie vandaan kwam. Het bleek overeen te komen met onze ‘vrijdag visdag’ perikelen. uitspraak luidt: “giovedì’ gnocchi, venerdì pesce e sabato trippa” oftewel “Donderdag gnocchi, vrijdag vis en zaterdag pens”, en de oorsprong ervan komt dus uit Rome. Om religieuze redenen werd er op vrijdagen geen vlees gegeten en was het gewoon om vis en peulvruchten te eten. Het meest typerende en zeer goedkope gerecht was kabeljauw met kikkererwten. In sommige Romeinse trattoria’s die nog steeds traditie respecteren, is het gemakkelijk om dit gerecht als vrijdagse specialiteit te vinden, net zoals het normaal is dat de ober op donderdag gnocchi voorstelt. Voordat er werd gevast op vrijdag moest er nog wel even een voedzame maaltijd worden gegeten. En omdat aardappels relatief goedkoop waren, werd het gnocchi. En dat is eigenlijk nooit meer weggegaan.

Gnocchi zelf maken is vele malen makkelijker om te maken dan je denkt. Een stuk makkelijker dan verse pasta maken. Maar kopen kan natuurlijk ook. Dus het advies deze donderdag is, als je het weekend al kan ruiken en alleen nog het obstakel dat vrijdag heet overwonnen moet worden, om jezelf te trakteren op een giovedì gnocchi. En niet zomaar eentje, maar deze zelfgemaakte gnocchi met salieboter.