Zo geef je bliktomaten extra veel smaak

Een voorraadkast zonder bliktomaten is geen goede voorraadkast, aldus onze collega’s en buongustai van Favorflav. Ze kosten bijna niks en je maakt er in een mum van tijd een goede pastasaus mee. Bíjna zo lekker als verse tomaten, maar met deze truc proef je helemaal geen verschil meer.

Als tomaten worden ingeblikt, worden ze ondergedompeld in tomatensap, ingeblikt en vervolgens gegaard. Hierdoor worden ze veilig voor consumptie en zijn ze zo ongeveer voor altijd houdbaar, maar aan de smaak wordt niet gedacht. De suikers zijn nog niet optimaal ontwikkeld waardoor de smaak waterig is. Gelukkig is er een hele fijne tip om de tomaten extra lekker te maken.

Karamelliseren

Stort de inhoud van het blik in een vergiet aan laat uitlekken. Zet het vergiet wel op een kom, zodat je het vocht bewaart. De inhoud van het vergiet gaat vervolgens in de pan, een gietijzeren braadpan werkt hiervoor het beste. Door de tomaten te verwarmen verdampt het water en karamelliseren de tomaten. Twee processen waardoor je tomaten meer smaak krijgen. Door het karamelliseren komen de natuurlijke suikers en zuren van de tomaat nog beter naar boven.

Inkoken

Vervolgens doe je het achtergehouden vocht in de pan met de tomaten en laat je dit inkoken. “Waarom heb ik dan net de tomaten van het vocht gescheiden?” Ik hoor het je denken. Als je die stap overslaat, karamelliseren de tomaten nooit zo goed als dat het vocht er nog bij zat. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is slechts tien minuten werk en je tomaten worden echt honderd keer lekkerder. Nu ben je klaar om je pastasaus, pizzasaus of stoofgerecht te maken, gewoon zoals je dat normaal ook zou doen. Eet smakelijk!

Bron: Favorflav