Zo houd je het hoofd koel tijdens hitte in de stad

De verzengend hete Italiaanse zomer is begonnen. Als je op een strandbedje ligt met één voet in het zeewater en een waterijsje in de hand, is dat nog best goed vol te houden. Maar als je met veertig graden door een willekeurige Italiaanse stad struint, is de kans groot dat je zwetend snakt naar een waterdruppel. Hier een paar manieren om het hoofd koel te houden.

Hitte in de stad overleven

Maak een dagplanning

Dagplanning klinkt saai maar als het veertig graden is, is het handig om even na te denken over de dag die voor je ligt. Wat wil je zien? Wat kun je skippen? Waar wil je lunchen? Hoe kom je er? Waar kun je eventueel even pauzeren in de schaduw?

Sta vroeg op of ga laat naar bed

Het beste kun je een van deze twee routes kiezen om niet oververmoeid terug te komen. Wanneer je de stad op je gemak wilt bekijken is vroeg opstaan – of laat naar bed gaan – geen slecht idee. De temperatuur is dan wat lager en de stad vaak iets rustiger. Je begeven in een drukke mensenmassa maakt hitte namelijk nog een stuk ondraaglijker.

Drinkfonteintjes

Voldoende drinken is natuurlijk een van de belangrijkste dingen als het om het trotseren van hitte gaat. In veel Italiaanse steden vind je drinkfonteintjes met koel drinkwater. Hier kun je naast drinken meteen even je polsen nat maken en een plens koud water in je gezicht gooien.

Draagbare ventilator of waaier

Tegenwoordig kun je op allerlei plekken draagbare miniventilatoren kopen. Deze meenemen wanneer je de stad in gaat is lang zo’n slecht idee nog niet. Ook kun je natuurlijk gewoon een ouderwetse waaier gebruiken. Geeft je ook nog eens een soort mysterieuze Sophia Loren-achtige uitstraling. Of een toeristische.

Lunchen op het heetste tijdstip van de dag

Zorg ervoor dat je rond het middaguur, net als Italianen doen, binnen zit. Over het algemeen zijn, zeker in hete steden, restaurants lekker koel. Bij veertig graden kun je je vast moeilijk voorstellen dat je een bord pasta weg kunt werken, maar in een geairconditioneerde staat ziet de wereld er heel anders uit. Kortom, vergeet niet te eten en ontsnap tegelijkertijd aan het heetste moment van de dag.

Musea

Ook een goed getimed museumbezoek kan een goede manier om oververhitten te voorkomen. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag binnen door te brengen maar een afwisseling van binnen en buitenactiviteiten kan erg verfrissend zijn. Letterlijk er figuurlijk.

IJsstop(s)

Plan ook zeker regelmatig een ijsstop in wanneer je door de stad struint. Er zijn geen ijsgrenzen tijdens hitte. Elke dag één? Twee? Drie? Niks is overdreven. Je probeert in leven te blijven.

Verkoelende aperitivo

Voor Italianen is aperitivo het tijdstip dat ze zich weer op straat begeven. Wat is er lekkerder na een hete dag dan een koud biertje, glas prosecco of Aperol spritz?