Hoe lang moet je pasta koken?

Pasta is een breed begrip. Er zijn namelijk eindeloos veel soorten pasta. En ze hebben allemaal een andere kooktijd. Daarom is het meer dan handig om een overzicht te hebben van hoe lang welke pasta moet koken, dan kan het simpelweg niet misgaan. Want willen we papperig lang doorgekookte pasta? Natuurlijk willen we dat niet.

Eerlijk is eerlijk, soms zijn de kooktijden op verpakkingen best moeilijk te vinden. Of soms heb je voor je het weet de verpakking al weggegooid. En ten slotte kun je soms gewoon lui zijn en geen zin hebben om dingen moeilijker te maken dan ze zijn. Dat zijn nou net de dagen waarop dit overzicht je uitstekend van pas kan komen. Sla ‘m op, print ‘m uit. En stel, naast kooktijd van pasta heb je ook nog eens achtergrondmuziek nodig? Kan kan de Barilla pasta playlist de ultieme uitkomst zijn.

Hoe lang moet je pasta koken?

Kooktijden gedroogde pasta

Spaghetti: 8 – 10 minuten
Volkoren spaghetti: 13 minuten
Penne: 11 minuten
Volkoren penne: 11 minuten
Tagliatelle: 10 minuten
Macaroni: 7 minuten
Volkoren macaroni:
Fusilli: 8 minuten
Rigatoni: 12 – 14 minuten
Gnocchi: 3 minuten
Pappardelle: 9 minuten
Orzo: 10 minuten

Verse pasta koken

Circa 3-4 minuten

Nog een paar extra tips voor pasta koken

  • Doe altijd zout, veel zout, in het pastakookwater. Italianen zeggen dat het zo zout moet zijn als de zee. Dit deels voor smaak maar ook omdat de saus beter aan de pasta blijft kleven.
  • Houd altijd wat pastawater apart, hieronder lees je waarom.
  • Proef de pasta altijd eerst even voor je het afgiet, je kunt immers niet meer terug.
  • Italianen mengen de pasta en de saus altijd in de pan, met eventueel wat extra kookwater om de saus en pasta mooi samen te laten komen en het geheel smeuïger te maken.
  •  Als je de pasta lang met de saus wil laten mengen of meebakken, houd hier dan rekening mee in de kooktijd, de pasta gaart namelijk gewoon door.
  • Eet pasta altijd direct na het serveren, een bord pasta hoort warm te zijn.