Horoscoop: wat staat er op jouw koffiebar-bon volgens je sterrenbeeld?

Wanneer je een Italiaanse koffiebar binnenwandelt kan dat soms overweldigend zijn. De keuze is reuze. Niet alleen in het aanbod koffie, maar ook wat voor soort pasticceria erbij kan. Maar geen paniek, deze week vertelde het Italia-universum ons wat jij het beste in een koffiebar kunt bestellen, wel zo makkelijk.

Waterman (21 januari – 19 februari)

Als Waterman hou je van experimenteren. Dus je begint met een caffè marocchino, een soort caffè macchiato (espresso met een klein beetje melkschuim dus) maar dan met flink veel cacao. Die valt vast in de smaak, maar de rechtlijnigheid van je karakter maakt dat je er toch nog een gewone caffè achteraan bestelt. Erbij een sfoglia met ricotta en vijgen, vooral omdat je benieuwd bent wat erin zit. Die vind je dan lekker, maar ook weer niet heel bijzonder.

Vissen (20 februari – 20 maart)

Je bestelt allereerst een cornetto alla crema, met banketbakkersroom. Dat weet je vast. Vervolgens twijfel je tussen een cappuccino of een caffè latte, maar wint de cappuccino het. Als er de mogelijkheid is om hem met plantaardige melk te maken kies je daarvoor, maar het affiche ‘nieuw: sojamelk,’ vertelt je dat het assortiment waarschijnlijk niet al te ruim zal zijn.

Ram (21 maart – 20 april)

Als Ram bestel je een gewone caffè, espresso dus. En dan nog een caffè. En als het in een ouderwetse koffiebar is waar je ook krasloten kunt kopen koop je er eentje. En die kras je dan meteen. Shit, dan nog maar een caffè, waardoor je mogelijk de hele dag ondersteboven staat door de cafeïne. Ontbijten komt later wel.

Stier (21 april – 21 mei)

Je bestelt een dubbele espresso macchiato in glas, oftewel een doppio macchiato al vetro. Gewoon, voor het gevoel dat je krijgt als je uit een glas drinkt. Je bestelt er een cornetto vuota bij, een gewone croissant met niks. Het is immers gewoon ontbijt, al die poespas hoeft niet.

Tweelingen (22 mei – 21 juni)

Je komt wat verwilderd de bar binnen, koffie is dan ook waar je vanaf ontwaken naar snakt. Je bestelt een caffè macchiato met een glas water. Wat je erbij bestelt als ontbijt is een mini cassata, een Siciliaans groen of wit gebakje met een kers bovenop. Zo kom je de ochtend wel door.

Kreeft (22 juni – 22 juli)

Je staat al even te twijfelen, maar denkt dat je in plaats van koffie toch eerst meer zin hebt in versgeperste sinaasappelsap, oftewel een spremuta d’arancia. Met een tramezzino erbij, een soort sandwich. Al dat zoete gedoe daar heb je geen zin in. Misschien rond je je ontbijt nog of met een snelle caffè.

Leeuw (23 juli – 23 augustus)

Als Leeuw raak je eerst verwikkeld in een lang gesprek met de persoon achter de bar. Waar het precies over gaat? Geen idee. Vervolgens laat je hem of haar je iets aanraden. Dat blijkt een caffè con la panna te zijn, koffie met slagroom. Had je dat zelf gekozen? Waarschijnlijk niet. Maar lekker is het wel. Je wijst vervolgens als ontbijt naar iets aan in de vitrine, dat blijkt een budino di riso te zijn, een zoet rijst-vanille-taartje. Grappig, lekker.

Maagd (24 augustus – 23 september)

Je bestelt een caffè shakerato, een geschudde zoete ijskoffie, en een cornetto met chocola of nutella. Het liefst had je ontbeten zoals ze in Sicilië doen, met een romige amandel-granita, waar je dan een brioche in gedoopt had. Maar goed, dit is ook koud, zoet en romig. Prima. Je hangt zelf de slingers wel op.

Weegschaal (24 september – 23 oktober)

Je bestelt een ristretto, en extra korte koffie, want je begint pas met leven als een shot cafeïne hebt gehad. Maar omdat het toch niet helemaal genoeg is bestel je nog een caffè macchiato. Je ontbijt doorgaans niet maar bent verzot op alles wat met pistache te maken heeft dus bestel je een cornetto al pistacchio. Stelt nooit teleur.

Schorpioen (24 oktober – 22 november)

Je twijfelt of je een shotje sambuca bij je dubbele espresso moet bestellen, zoals een paar locals lijken te doen, het zou het randje van de dag er wat af kunnen halen. Maar je roept jezelf gelukkig snel tot de orde en bestelt een caffè al vetro. Verder bestel je er niks bij want ontbijten doe je niet. Maar de persoon achter de bar geeft je een gratis bacio, een chocolaatje. Dat volstaat.

Boogschutter (31 november – 21 december)

Een Italiaanse koffiebar is één groot avontuur voor je. Je zou alles wel willen bestellen. Vandaag besluit je voor een caffè al Ginseng te gaan, omdat je dat allerlei mensen ziet doen. Het lijkt op koffie maar dan met iets zoets of eigenlijk karamel-achtigs erdoor. Het verbaast je dat Italianen het drinken, je vindt het helemaal niks en bestelt alsnog een cappuccino. Je bestelt er een maritozzo bij, een gezoet broodje met ongezoete slagroom.

Steenbok (22 december – 10 januari)

Vandaag kies je voor een lungo, een langer doorgelopen espresso of eigenlijk een gewone zwarte koffie. Je krijgt alleen een caffè met een klein kannetje heet water erbij. Dat geeft niks, dat regel je zelf wel. Je trakteert jezelf ook op een treccia noci e miele, een soort gevlochten pasticceria met honing en pecannoten.