Het Italiaanse ontbijt: zo doe je dat
Ooit weleens een Italiaan een gebakken ei zien eten? Ik dus niet. Er zullen heus uitzonderingen bestaan (hier een lekker ei-recept uit Rome, bijvoorbeeld), maar over het algemeen eet de Italiaan geen ei als ontbijt. En ook geen tosti’s, acaibowls of boterhammen met pindakaas. Nee, in Italië is la prima colazione behoorlijk eenvoudig, maar toch enorm geliefd. En terwijl ik in Nederland ’s ochtends geen kruimel eet, ontbijt ik in Italië als een echte Italiaan. Zo doe je dat.
Italiaans ontbijt
Eenvoud dus. Typisch genoeg kwamen er wel drie Italiaanse steden in de top tien terecht van een recentelijk uitgevoerd reizigersonderzoekje naar beste steden om te ontbijten. Rome op één, Milaan op twee en Napels op zeven. Maar ergens is het ook best logisch. Want elke dag buiten de deur een acaibowl bestellen kost je financieel de kop, elke dag gebakken eieren is een beetje teveel van het goede en elke dag boterhammen met pindakaas zijn simpelweg saai. Terwijl elke dag één beschaafde pasticceria naar keuze naast een goede kop zwart goud van een schamele euro klinkt als een soort adventskalender, een jaar lang. Tel daarbij de prachtige koffiecultuur in de bars op en je snapt ineens dat Rome het wint van de peperdure havermelkhotspots in Amsterdam.
1. Licht en eenvoudig
Samengevat eet je dus koffie en een baksel. Liefst zoet en hoogstwaarschijnlijk de meeste keuze daaruit, maar hartig gevuld kan ook. Bewaar je grote trek lekker voor een warme lunch, hier kom je de eerste uurtjes heus mee door.
2. Vroeg uit de veren
Ontbijten doe je ’s ochtends, dus niet om half twaalf. Mik op een ontbijt rond voor-werktijd, vanaf een uurtje of zeven tot hoogstens tien.
3. Vliegensvlug
Dat ontbijt bestel je dus; je maakt het niet zelf. Een moka en een koekje vooraf mag wel. De plaatselijke bar om de hoek is je dagelijkse hangout, maar wel voor maar een paar minuten. Il caffè drink je al banco en de pasticceria is ook zo op. Zitten doe je in het weekend maar.
4. De koffie
In de ochtend gelden er geen regels en word je niet volgens alle clichés verbannen als je een verkeerde bestelling doet. Welke koffies er zijn lees je hier, maar grofweg ga je voor een straffe espresso of een romige bak.
5. Het baksel
Zoet of hartig. Je kiest je ontbijtje uit een vitrine waarin ongeveer alles op elkaar lijkt, maar vaste vitrinegasten altijd wel veilige cornetti (soort croissants) zijn en elk baksel een vulling kan bevatten van crema, pistachecrème of jam, die je herkent aan de kleur die ergens uit het deeg piept.
6. Doe maar regionaal
Net zoals er niet één Italiaanse keuken bestaat, is het ontbijtaanbod ook regionaal. In het noorden is de kans bijvoorbeeld groter dat je hartigs tegenkomt, terwijl ze in Sicilië zelfs brioche met granita ontbijten. De cornetto komt overal wel terug, maar heet in het noorden zeer verwarrend brioche, maar is dus een croissant. Tot slot: ben je in Napels, doe dan niet moeilijk en eet gewoon alsjeblieft elke dag sfogliatelle.