Italiaanse pizzabakkers zijn boos op Formule 1-baas

Da FavorFlav

Flavio Briatore, een bekende Italiaanse zakenman met een imposante carrière als manager en teamchef binnen de Formule 1, gaat een pizzeria openen in Napels. Die gaat Crazy Pizza heten. Lekker doen, zo zou je denken. Maar de actie valt niet in goede aarde bij Italiaanse pizzabakkers, ontdekten onze collega’s en buongustai van FavorFlav. ‘Als pizzaiolo is hij nul waard. Hij verkoopt geen pizza, hij verkoopt een show.’ Wat is nu het probleem met de nieuwe pizzeria van Briatore? Nou, een aantal dingen.

Belachelijk dure pizza

Ten eerste ‘durft’ Briatore € 17 voor een pizza margherita te vragen. Dat is, inderdaad, de simpelste pizza die je doorgaans kunt vinden. Tegelijkertijd hangt er een hele Napolitaanse geschiedenis en ambacht aan deze klassieker. Paolo Surace, van Pizzeria Mattozzi in het centrum van Napels, geeft aan dat ‘een pizza Margherita in Napels driehonderd jaar geschiedenis in één hap en negentig seconden in een houtoven’ is. Hij is ervan overtuigd dat Briatore dit nooit kan doorgeven aan zijn klanten.

Waarom Briatore € 17 voor de pizza vraagt? Volgens hem gaat het om een luxe pizza die je in een luxe omgeving eet. Je krijgt er goede service en entertainment met DJ’s bij. Briatore durft voor andere pizza’s zelfs nog stukken meer te vragen. Zijn duurste pizza is die met Pata Negra van Joselito. Die gaat – houd je vast – € 65 kosten. Ketsjinggg.

Voor de show

Paolo Surace vindt het schandalig dat Briatore deze prijzen aan zijn pizza’s hangt. Volgens hem verkoopt Briatore geen pizza, maar ‘de show, het spektakel, de luxe locatie: allemaal dingen die niet bij ons horen’. Kwaliteit is wat telt, en bij de Napolitaanse pizza ligt dat in eenvoud, met lokale ingrediënten. Hij prijst de voormalige Formule 1-topman om zijn ondernemende kwaliteiten, ‘maar als pizzabakker is hij echt nul’.

Steun

Ter vergelijking: een pizza margherita kost in Napels gemiddeld tussen de € 4,50 en € 8. Briatore zit mijn zijn € 17 daar dus dik boven. Toch vindt hijzelf dat totaal niet overdreven, juist omdat je er zoveel bij krijgt. De zakenman krijgt in zijn opinie gelukkig ook steun. Sommigen vinden het juist goed dat nu eindelijk eens dezelfde soort prijzen worden gehanteerd als in pizzeria’s in Rome of Milaan, waar die soms ook belachelijk hoog zijn. Briatore heeft zelf ook al een Crazy Pizza in Milaan geopend.

Een andere chef met de naam Rienzi vindt de hoge prijs ook niet extreem bijzonder. Hij geeft aan dat de prijs van een pizza door een hoop zaken wordt bepaald, zoals belastingen, grondstoffen en salarissen. Waar het volgens hem om gaat, is dat de prijs op de kaart uiteindelijk klopt, en dat gasten niet bij het afrekenen verrast worden.

Tja… Ik ga dan toch liever voor een écht goede Napolitaanse pizza zonder opsmuk, liflafjes en luxe bijzaken, voor een steengoede prijs. Net zo lekker en misschien nog wel beter ook, als ik Paolo Surace moet geloven.

Bron: FavorFlav