15x de meest bezochte musea in Italië (en je kent ze niet allemaal)
Dat het Uffizi in Florence elk jaar overspoeld wordt door toeristen, mag geen verrassing zijn. En uiteraard is het Colosseum een van de populairste plekken van Italië en ver daarbuiten. Neemt overigens niet weg dat je ze een keer bezocht moet hebben. Maar in het lijstje met 15 meest bezochte musea van Italië, zitten ook een paar verrassingen. Kleine tip van ons: een keer per maand bezoek je ze gratis.
Meest bezochte musea in Italië
Colosseum , Rome
Behoeft het Colosseum nog uitleg? Gemiddeld bezoeken vier miljoen mensen het grootste amfitheater ooit gebouwd. En ja, de ingenieuze Romeinse architectuur en sporen van gladiatorengevechten wil je van dichtbij hebben gezien. Wist je ook dat het Colosseum kon worden gevuld met water, zodat de Romeinen zeeslagen konden nabootsen? Hadden we best een keer bij willen zijn. Je kunt trouwens in 2025 een nachtje slapen in het Colosseum.
Castel Sant’Angelo, Rome
Toch wel een van de hoogtepunten aan de skyline van Rome, dit kasteel dat de Romeinen al bouwden. Toen was het een mausoleum voor keizer Hadrianus, later werd het een fort, een kasteel en zelfs een gevangenis. Nu smul je er vanaf het dakterras van het panoramische uitzicht over Rome. Interessant detail: vanuit het kasteel leidt een geheime gang naar het Vaticaan, zodat de pausen bij gevaar konden vluchten.
Galleria Borghese, Rome
Ook de Romeinen zelf ondernemen graag een tripje naar Villa Borghese, tegenwoordig het grootste openbare park van de stad. Op tachtig hectare vind je er prachtige tuinen, meerdere musea en zelfs een dierentuin. De Galleria Borghese heeft een collectie Italiaanse meesters waaronder Caravaggio, Rafaël en Bernini.
Villa d’Este, Rome
Nog zo’n groene parel net buiten Rome, wat het ook een topper maakt op een warme zomerdag. Het paleis en de tuinen beslaan ongeveer 4,5 hectare. De tuin bezoek je vanwege de honderden fonteinen en sierbassins, het paleis vanwege de fresco’s op de muren en plafonds. Leuk feitje om mee rond te strooien als je er bent: componist Franz Liszt vond hier zoveel inspiratie voor zijn muziek, dat hij een tijdje in de villa woonde.
Museo Nazionale, Rome
Zegt je misschien in eerste instantie niets, maar wacht tot je de vier locaties van het museum hoort: Terme di Diocleziano, Palazzo Massimo, Palazzo Altemps en Crypta Balbi. En dat zijn nogal wat hoogtepunten uit de Romeinse geschiedenis. De termen konden in hun hoogtijdagen 3.000 bezoekers tegelijk ontvangen en het Palazzo Massimo bevat de best bewaarde Romeinse fresco’s en mozaïeken. Het Palazzo Altemps is wat minder bekend, maar in dit mooie stadspaleis zie je kunstcollecties van allerlei rijke families uit de Renaissance, waaronder allerlei Romeinse beelden. De Crypta Balbi was ooit onderdeel van een theater en lag op het iconische Romeinse Marsveld.
Museo Egizio, Turijn
Noem het opvallend, een enorm Egyptisch Museum in Noord-Italië, maar het is toch zeker een bezoekje waard. Zo heeft het de best bewaarde mummiecollectie buiten Caïro én de enige complete versie van het Dodenboek, dat de oude Egyptenaren zagen als de go-to gids voor het hiernamaals. In totaal heeft het museum 30.000 Egyptische voorwerpen, dus je mag je tijd nemen.
Venaria Reale, Turijn
En we blijven nog even in Turijn. Dit barokke paleis was ooit de koninklijke residentie van het Huis van Savoye. De koning en zijn familie wilden uiteraard een beetje op stand wonen, dus ze lieten de tuinen van het paleis inspireren op die van Versailles. Verwacht grandeur, marmeren gangen en een inkijkje in het royale leven van een paar honderd jaar geleden.
Pompeï, bij Napels
We hoeven ook niet uit te leggen waarom je Pompeï wil zien, toch? Je beleeft er het dagelijks leven van de oude Romeinen, dat werd bevroren in de tijd door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Je wandelt er langs het Romeinse equivalent van een snackbar, langs badhuizen, langs appartementencomplexen en langs villa’s. Want Pompeï was een complete stad. Let trouwens goed op, want een deel van de fresco’s en beelden heeft een erotisch tintje – deze werden pas in de jaren zestig toegankelijk voor het publiek.
Museo Archeologico Nazionale, Napels
Ben je in Pompeï geweest, dan heb je nog lang niet alles gezien. Het MANN heeft namelijk een deel van de belangrijkste bezienswaardigheden in bezit. Zo zijn er freco’s en mozaïeken uit Pompeï en Herculaneum, waaronder het bizar goed bewaarde Alexandermozaïek. Ook leuk: 2.000 jaar oude broden, dadels en vijgen.
Reggia di Caserta, bij Napels
Waarom je dit barokke paleis moet bezoeken? 1.200 kamers, 1.742 ramen, 34 trappenhuizen, een 3 kilometer lang kanaal en een collectie Napolitaanse kerststallen met 1.200 terracotta figuurtjes. Het paleis moest Versailles op z’n minst evenaren, dus oordeel zelf of dat is gelukt. Het is in elk geval een geliefde filmlocatie geworden, want onder meer Star Wars en Mission Impossible III werden hier opgenomen. Lees hier meer over Reggia di Caserta »
Cenacolo Vinciano, Milaan
Gevalletje moet je een keer hebben gezien. In het klooster van de Santa Maria della Grazie is het enige echte Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. En je mag opschieten met je bezoek, want Da Vinci experimenteerde met een nieuwe frescotechniek die er helaas voor zorgt dat het werk nogal snel achteruit gaat.
Galleria degli Uffizi, Florence
Het wordt niet meer renaissance dan het Uffizi in Florence. De Medici-familie (wie anders) gaf opdracht tot de bouw van het indrukwekkende paleis, dat eigenlijk bedoeld was als kantoorruimte voor de bestuurders van de stad. Gelukkig werd ooit ingezien dat het tot meer in staat was en is het uitgegroeid tot een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Pas wel op tijdens je bezoek, want je kunt er een heus syndroom oplopen. Maar goed, wat wil je met Botticelli’s ‘Geboorte van Venus’, om maar iets te noemen?
Gallerie dell’Accademia, Florence
En als je dan nog niet genoeg hebt gezien in Florence: er is ook nog de Accademia. De meesten komen hier vooral voor de David van Michelangelo, maar er staan ook andere imposante beelden van dezelfde maker en er hangen schilderijen van onder meer Botticelli. Leuk weetje over de David: hij was eigenlijk bedoeld voor op het dak van de Duomo, vandaar de imposante afmetingen. Het dak heeft hij nooit gehaald, in plaats daarvan stond het tot 1873 op het Piazza della Signoria.
Galleria Palatina, Florence
Om het hele Palazzo Pitti te bezoeken, kan je gerust een week uittrekken. Het bestaat uit onder meer de Boboli tuinen, de koninklijke appartementen, de Schatkamer van de Groothertog en het Museum voor Kostuums en Mode. Moet je kiezen, ga dan alleen voor de Galleria Palatina. Hier hangen meer dan 500 schilderijen – voornamelijk uit de Renaissance – van onder meer Botticelli, Titiaan, Veronese, Caravaggio en Rafael.
Circuito Museale Boboli e Argenti, Florence
En wil je dan toch nog iets meer zien van het paleis, doe dan ook dit rondje erbij. Het zijn de Boboli-tuinen, de Zilvergalerij en het Museum voor Kostuums en Mode. Misschien dat de musea zelf je niet bar veel interesseren, maar dan doe je het voor het paleis zelf. Het werd gebouwd voor de bankier Luca Pitti, die hoopte de Medici’s te overtroeven met zijn bouwwerk. Dat maakt het extra jammer dat de familie Pitti de bouw na verloop van tijd niet meer kon betalen en het uitgerekend de Medici’s waren die het paleis overnamen. Daarna was het van de Habsburgse familie Lotharingen en ook Napoleon woonde er een tijdje.