Dingen die hier niet gewaardeerd worden maar in Italië (nog) prima kunnen

Er zijn in Italië veel dingen not done, zoals je in dit artikel kunt lezen. Je zou kunnen zeggen dat we soms gewoon andere normen en waarden hebben. Echter snijdt het mes wel aan twee kanten. Deze dingen worden in Nederland niet gewaardeerd maar kunnen in Italië (nog) prima.

8x nog niet not done in Italië

Roken

Ik verslikte me bijna toen ik las dat er in Italië en Nederland gemiddeld ongeveer evenveel mensen roken, twintig procent. In Italië lijkt dat naar mijn idee meer, maar bovenal is de manier waarop er tegenaan wordt gekeken anders. Je zou kunnen zeggen dat de negatieve propaganda tegen roken in Nederland soort van gewerkt heeft, roken is lang zo cool niet meer. In Italië ligt dat anders. Roken, of anders vapen, is een stuk normaler. De tabakswinkels blijven ook een belangrijke plek innemen in de Italiaanse cultuur.

Bont dragen

Wat me elke winter in Italië weer opvalt is hoe gemakkelijk er nog echte bontjassen en -mutsen worden gedragen. Wel voornamelijk door de wat oudere populatie, dat wel. Maar de fur is murder-memo hebben ze in Italië waarschijnlijk gemist.

Alcohol en autorijden

Dit wordt volgens de wet uiteraard ook in Italië niet geaccepteerd, maar de jaren dat ik in Italië woon is de keuze krijgen om bij een persoon in de auto te stappen die gedronken heeft te vaak voorgekomen om toeval te zijn. In Rome werd het verklaard door het slecht werkende openbaar vervoer. In Florence door de schaarsheid aan taxi’s. Of omdat clubs buiten de stad lagen. Wat de reden ook was, ik sloeg over.

Speedo’s

Speedo’s bij mannen zijn in Nederland lang zo populair niet als in Italië. Daar zie je mannen, jong en oud, in de kleine zwembroekjes rondlopen. In 1960 kwam in Italië de populariteit van de speedo op, en in 2006 bracht een Dolce & Gabbana-campagne met David Gandy in een witte speedo op een bootje op Capri een nieuwe populariteitsgolf teweeg. Swipe hieronder voor plezier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ⠀ (@saintlenciaga)

Geen fooi geven

Door de strenge regels omtrent belasting betalen – je gelooft het misschien niet maar die zijn er wel – is het vaak niet toegestaan om fooi bij te pinnen. Dit verschilt natuurlijk een beetje waar je bent, maar als je fooi wilt geven is cash geld gebruikelijker. Echter verbaasde het me dat er vaak zo moeilijk over gedaan werd. Soms werd zelfs de vraag ‘hoezo’? gesteld. Fooi geven is in Nederland een stuk gebruikelijker dan in Italië.

Drank in de ochtend

Dit is voornamelijk het geval in het weekend, maar men vindt het niet vreemd om ’s ochtends een glas prosecco te bestellen voor de klok twaalf uur geslagen heeft. Toen ik een keer aan iemand vroeg waarom mensen wijn dronken in de ochtend was het antwoord: ‘neee geen wijn, prosecco.’ Ah oké, toen begreep ik het helemaal.

Drinken onder werktijd

Dit artikel zou je bijna helemaal kunnen wijden aan het alcoholgebruik van Italianen want ook alcohol drinken onder werktijd is geen drama. In Rome ging ik eens lunchen op een plek waar het grootste gedeelte zichtbaar werkpauze hield. Iedereen daar at een simpel bord pasta met een glas wijn erbij. Ook in Florence zie je rond lunchtijd dat veel mensen een broodje lampredotto (orgaanvlees) halen, met een plastic glaasje Chianti erbij.

Schaamteloos nafluiten

In Italië is flirten vanuit alle leeftijdscategorieën, schaamteloos kijken en nafluiten nog vrij normaal. Er zijn steden (Napels, ik heb het tegen jou) waar een kort rokje aantrekken als vrouw gelijk staat aan het vragen om gefluit, getoeter en geschreeuw. Toch lijken de vrouwen in Napels daar volledig maling aan te hebben, want ze gaan zich echt niet minder naakt om kleden.