Dit nieuwe wandelpad verbindt binnenkort must-sees aan elkaar in Rome

Alle bezienswaardigheden in Rome afvinken is best een klus. Rome is namelijk groot en meestal druk. De stad heeft besloten dat er iets anders moet en daarom kondigde het stadsbestuur vorige week aan dat er een nieuw wandelpad komt dat ontzettend handig zal zijn voor stadsbezoekers.

Nuova Passeggiata Archeologica

De Nuova Passeggiata Archeologica, zoals het project nu nog genoemd wordt, of misschien altijd zal heten want hè, Italië, zal het Colosseum verbinden met het Forum Romanum, de baden van Carcalla en het Circus Maximus. Je zult daarbij drie van de zeven heuvels van Rome, de Coelius, Palatijn en de Capitolijn direct meepakken. Dit is superhandig, want het heeft een beetje hetzelfde effect als wanneer je met een tourguide op pad zou gaan, alleen kun je op je gemak en op eigen houtje het pad bewandelen.

Reden van het nieuwe wandelpad in Rome

Het idee van dit wandelpad werd bedacht om toeristen wat makkelijker en beter georganiseerd door de stad te leiden. Het pad zal voorzien worden van veel groen, verhoogde voetpaden, een fietspad zelfs en verschillende uitzichtpunten. En uitzichtpunten in Rome, dat zijn natuurlijk niet zomaar uitzichtpunten. Dat zijn bombastische, filmset-achtige taferelen. Dat het stadsbestuur erg voorzichtig was aan wie ze dit project toevertrouwde wordt duidelijk uit het feit dat ze twaalf opties had, maar sinds afgelopen week is toch echt de kogel door de kerk.

Naast gemak is een belangrijke reden voor dit wandelpad ook om de bezienswaardigheden beter te kunnen behouden. Elk jaar stijgt het aantal bezoekers van de stad Rome met zo’n twintig procent. Daarom is het des te belangrijker dat het toerisme in goede banen wordt geleid.

Dit jaar zal de aanleg van het pad beginnen en de verwachting is dat het volgend jaar klaar is. Een kaartje kun je tegen die tijd kopen op een algemene website, die nu nog niet live is maar straks natuurlijk wel, en zal zo’n achttien euro gaan kosten.