Vergeet de grote meren: Lago d’Orta is een onontdekt juweeltje

Blijf weg van de mensenmassa’s rondom de bekende meren van Italië en ga naar Lago d’Orta. Je vindt dit meer naast Lago Maggiore en op zo’n anderhalf uur rijden van Milaan. Als je houdt van serene rust, natuur en piepkleine Italiaanse dorpjes, dan voldoet Lago d’Orta aan al je eisen.

Lago d’Orta heeft het meest heldere water van Europa. Een aantal jaar geleden is er een grote schoonmaakactie gehouden waardoor het water nu zo doorzichtig is dat je zelfs vanaf een paar meter afstand de kleine keien onder water kunt zien liggen. Een duik in het water is dan ook zo gemaakt, helemaal met alle kleine baaitjes rondom het meer. Dit is wat je er nog meer kunt doen.

Bezoek Isola San Giulio

Typisch voor Lago d’Orta is het eilandje in het midden van het meer, Isola San Giulio, wat je met de boot kunt bereiken vanaf het dorp Orta San Giulio. Je betaalt zo’n €4,50 voor een retourtje en bent de hele dag zoet. Je kunt er heerlijk ronddwalen, door de smalle straten met historische gebouwen waarvan sommige meer dan duizend jaar oud zijn. Een plaatje om te zien is de Chiesa dell’Assunta kerk, een gele kerk die in de vijftiende eeuw gebouwd is. Opletten op druk verkeer hoeft niet; je vindt op dit eilandje alleen voetgangers.

Huur een fiets

Lago d’Orta is kleiner dan de andere bekende meren in de omgeving en daardoor des te leuker. In een dag kun je al rond het hele meer fietsen. Pak de Anello Azzurro Girolago, een tocht van veertig kilometer langs alle highlights van het meer. Je kunt deze route wandelen of fietsen en het is zelfs goed te doen met een gezin. Neem een tas mee vol lekkers en stop onderweg langs het water. In de dorpen en hotels rondom het meer kun je makkelijk een fiets huren.

Bezoek Orta San Giulio

Traditionele huizen, verscholen kapelletjes en een middeleeuws centrum dat goed bewaard is gebleven. Zo met het meer op de achtergrond is Orta San Giulio net een sprookje. Het is dan ook de inspiratiebron voor vele kunstenaars en schrijvers zoals de bekende Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore. Zijn laatste film, The Correspondent, is er opgenomen. Het dorpje staat dan ook tussen de Borghi più Belli d’Italia – de mooiste dorpen van Italië – en op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Ga het water op van Lago d’Orta

Lago d’Orta is de plek voor waterratten. Je kunt er namelijk alles doen, van zwemmen tot suppen en zelfs duiken. In het dorpje Pella kun je een duikles boeken. Liever per boot dit meer ontdekken? Stap aan boord op een van de zeilboten of huur zelf een boot bij Explora Beach. Omdat het meer niet zo groot is, is dit een dikke aanrader; vanaf het water kun je de hele oever langs in een dagje. Als je een echte thrillseeker bent, kun je ook gaan raften. Helaas niet op het meer zelf maar wel in de buurt. Op de Sesia-rivier vind je een aantal steile afdalingen tussen de rotsen door.

Ontdek de natuur rond het Ortameer

De heuvels rondom Lago d’Orta bieden veel gemarkeerde wandelingen en het is een paradijs voor natuur lovers. Je vindt er dichte bossen, romantische rivieroevers en wandelingen langs de wijngaarden van Maggiora en Boca. Als je zin hebt in een ontspannende wandeling, dan is het leuk om naar natuurreservaat Sacro Monte di Orta te gaan. De wandeling gaat over de heuvels, langs twintig kapelletjes die door middel van fresco’s het leven van St. Franciscu van Assisi laten zien. De wandeling eindigt op de top van een berg met een uitzicht over het eiland van San Giulio.

Bezoek Villa Crespi

Op zoek naar een bijzonder logeeradres tijdens je trip naar Lago d’Orta? Je kunt slapen in het bijzondere kasteel Relais & Chateaux Hotel Villa Crespi. Dit is een 19e -eeuws kasteel met tuinen die tot aan de oever van de rivier reiken. Het hotel-restaurant is een driesterrenrestaurant van chef Cannavacciuolo, een bekende Italiaanse chef-kok en tv-ster. Als je niet zo diep in de buidel wilt tasten, kun je ook gewoon langsgaan om het kasteel en het interieur te bewonderen.

Ga naar het strand

Zonnen op het gras, in het zand of lekker warm op de kiezelstenen, rondom Lago d’Orta kan het allemaal. Lido di Gozzano heeft een groot zandstrand met gezellige restaurants, bars en shops. Liever wat kleinschaliger? Spiaggia Comunale Pascolo ligt wat meer verstopt, met een klein voetpad langs het water. Hier vind je een klein strandje met een steiger. Neem zelf wat lekkers mee, want het strandje heeft maar een kleine kiosk. Bij Spiaggia della Bagnera vind je een strand met grasveld. Hier kun je ook waterfietsen of een kano huren.